Gerincferdülés a gyereknél? – Elképesztő változás képekben!

Döbbenetes javulást eredményezett dr. Kovalenko Marina kezelése egy gerincferdüléses kisfiú esetében. A Családháló folyamatosan figyelemmel kísérte a manuálterápia fejleményeit, és képekben is dokumentálta a változásokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 14. bencze.aron

Döbbenetes javulást eredményezett dr. Kovalenko Marina kezelése egy gerincferdüléses kisfiú esetében. A Családháló folyamatosan figyelemmel kísérte a manuálterápia fejleményeit, és képekben is dokumentálta a változásokat.


Mielőtt a konkrét kezelésről esne szó, fontos egy általános jelenségre kitérni, ugyanis nem kizárólag vele született rendellenesség a gerincferdülés – hívja fel a figyelmünket dr. Kovalenko Marina, az Alternatív Mozgásszervi és Gerincgyógyászati Klinika vezetője, rámutatva: a nyár utolsó heteiben elsősorban a 10-12 éves lányok és 13-14 éves fiúk körében egészen döbbenetes változásokat lehet észrevenni. A májusban még a tornasor végén állók az ősz első napjaira hirtelen az osztály legmagasabbjaivá válnak a szülök nem kis bosszúságára – a gyermek ruhatár cseréje miatti bonyodalmak gyakran elfedik a mellettük lappangó tartáshibák keletkezését/fokozódását.

Az addig panaszmentes, alig észrevehető, jobb esetben csak iskola-, sportorvos által jelzett gerincferdülés rohamosan romlani kezdhet – figyelmeztet a doktornő. Magyarázatképpen hozzáteszi: a hirtelen megnövő csigolyák és az ezzel lépést nem tartó, eleve gyengébb mély, csigolyákat stabilizáló, úgynevezett tartó izomzat felmondja a szolgálatot. A támasz nélkül maradt gerincgörbület tovább romlik, túlterhelve a dinamikus mozgásokért felelős külső izomrostokat. Ahogy azok megfeszülnek, túlkompenzálják a folyamatot, kialakul és stabilizálódik a rossz tartás. Tovább romlik a „hanyag” tartás, ami nevével és a hiedelmekkel ellentétben nem az akaratlagos testhelyzetet jelzi,  hanem a gyenge mély izmokról árulkodik. Ezért az elterjedt „atyai hátbavágás” pár perces javulás után kudarcot vall.

Ebben az esetben – jegyzi meg dr. Kovalenko – a sport is veszélyes lehet, az edzések nem megfelelő terhelés hatására a túlhajszolt szervezet mozgató izmok révén próbálja menteni magát. A külső, fehér izomrostokban gazdag izmok csak görcsös csomókat képezve tudnak megfelelő szilárdságú támaszt nyújtani a gerincnek. Az elmaradó nyújtások pedig képtelenek gátat szabni fenti folyamatoknak.

Amíg a szervezet kompenzáló mechanizmusai nem érik el végkapacitásukat, a helyzet panaszmentes marad. Romlik a túlhajszolt izmok anyagcseréje, felszaporodnak a savas anyagcsere-végtermékek, ami erőteljesebb izomláz, gyorsabb fáradékonyság, rossz közérzet, érzelmi változékonyság képében jelenik meg. De hát annyi külső ok van, amire foghatjuk ezeket a változásokat! Így teljesen rejtve maradnak – figyelmeztet az Alternatív Mozgásszervi és Gerincgyógyászati Klinika vezetője, aki szerint mindenképpen szükség van egy szakemberre, aki megvizsgálja az eltérések jellegét – vajon csigolyák kisízületeinek szögeltéréséről vagy csak túlterhelt külső izomzat húzó hatásának köszönhető-e a kialakult helyzet.

A gyógytorna csak ezután következik, hiszen korrekció nélkül az izomrostok erősödése csak az esetek 10 százalékában vezetnek számottevőváltozáshoz – magyarázza a doktornő, kiemelve: ebben a korban történő korrekció hatásai viszont összehasonlíthatatlanul magas javítási tendenciát mutatnak a későbbiekben végzettekhez képest.

Látványos változások

A nyár folyamán a Családháló nyomon követett egy orvosi kezelést, melyet a 14 éves Nagy Dominiken végzett el dr. Kovalenko Marina. Mint megtudtuk, a kisfiú szülei a rendkívül rossz, csúnya és hanyag tartása miatt jelentkeztek be a klinikára. A doktornő diagnózisa szerint Dominik thoracális (azaz háti gerinc szakasz) vele született jobb oldali konvex gerincferdülésben szenvedett, amit a mélytartó izmok gyengesége miatt a külső izmok rossz irányba túl is kompenzáltak. A kezelés három héten át (egy akupunktúrás kezelés és három gyógytornás) tartott, az eredmény pedig szabad szemmel is követhető.

„Először azért mentem erre a klinikára, mert nagyon szégyelltem magam a testtartásom miatt. Nem tudtam kihúzni magam és ezen sokszor csúfolódtak az iskolában is” – fogalmazott portálunknak Nagy Dominik. Hozzátette: a rendelőben izgult ugyan egy kicsit, azonban a kezelés nem volt fájdalmas, csak kicsit kellemetlen. A kisfiú a kezelések végén elsősorban azt hangsúlyozta, hogy nemcsak jobban érzi magát a bőrében, de még ismerősei is sok esetben dicsérték, hogy mennyit változott a tartása.