Gerincferdülés vagy hanyagtartás?

Sajnos az iskolás gyerekek többségénél a sok ülés, kevés mozgás következtében a törzs izomzata fejletlen, ezért nem tudja kellőképpen támasztani a gerincoszlopot. Így alakul ki a hanyagtartás. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 13. bauknecht.hajnalka

Minden csecsemő egyenes gerinccel születik, ekkor még nincsenek kialakulva a gerinc élettanilag normális görbületei. Ez 6-7 éves korra történik meg. Fontos, hogy a fejlődés egyes lépcsőit (ülés, állás) ne erőltessük, mert az károsan hathat a gerinc fejlődésére.


Hanyagtartás

Sajnos az iskolás gyerekek többségénél a sok ülés, kevés mozgás következtében a törzs izomzata fejletlen, ezért nem tudja kellőképpen támasztani a gerincoszlopot. Így alakul ki a hanyagtartás. Ilyenkor a gyerek nem tudja magát hosszú ideig egyenesen tartani, de ha rászólunk, ki tudja húzni magát. Akkor beszélünk hanyagtartásról, ha a csigolyákban még nincsen szerkezeti eltérés. Ezért még gyógytornával, úszással, sporttal könnyen teljesen rendbe hozható. Eközben az iskolai torna, sport folytatása lehetséges, sőt, fontos is!

Gerincferdülés

Ha hátulról tekintünk a gerincoszlopra, úgy egyenesnek kell látszódnia. Oldalirányú eltérés nem megengedett, ha ilyet látunk, azt hívjuk scoliosisnak-gerincfedülésnek. Bár fiatalkori változatában anatómiai deformitás ritka, azért előfordul. Ilyenkor többnyire az elégtelen izomzat és a kóros terhelés okozza. Ám vannak esetek, amikor nem ismerjük a kiváltó okot, így olyan módszer sincsen, amivel biztosan megelőzhető lenne a jelenség.

Kezdetben ez panaszmentes, de ha nem kezeljük, akkor a későbbiekben sok fájdalmat, kényelmetlenséget tud okozni: derék- és csípőfájdalmat, térdpanaszokat. Tehát érdemes időben orvoshoz, gyógytornászhoz fordulni vele, mert ha időben felismerik a betegséget, elkerülhető a nagyobb baj és az operáció. 10-14 éves korú gyerekek 4%-ánál kimutatható a gerincferdülés!

Gyógytorna a betegség súlyosságától függően különböző mértékű lehet, van, hogy elegendő egy rövidebb feladatsor, amit otthon lehet végezni, van, hogy a gyógytornász folyamatos kontrolljára van szükség. Speciális gyógymód a scoliosis kezelésében a Schrott-módszer, mellyel súlyosabb gerincgörbületek is jól korrigálhatóak

Hogyan ellenőrizzük otthon a gyermek gerincét?

–         Gyermekünk hajoljon előre, és húzzuk végig a kezünket a gerincén.

–         Nézzük meg, hogy előrehajolva és álló helyzetben nem emelkedik-e ki a gyermek egyik lapockája a hát síkjából?

–         Ha egyenesen áll, a vállak egy magasságban vannak-e?

–         Ha a gyermek hátfájásra panaszkodik, vegyük komolyan!

 

Ha bármilyen elváltozást, problémát tapasztalunk, forduljunk ortopéd orvoshoz!

Amíg gyermekünk növésben van, célszerű évente ellenőriztetni gerincét ortopéd orvossal! Jó esetben, ez iskolai éves szűrérsek alkalmával megtörténik.