Gombamérgezés – halálos is lehet!

A gombaszezon idején szinte naponta visznek kórházba olyan betegeket, akik gombától lettek rosszul. Ebben az időszakban rengetegen járnak az erdőbe gombát szedni, azonban a többség nem vizsgáltatja be a friss szerzeményeket!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 08. bencze.aron

A gombaszezon idején szinte naponta visznek kórházba olyan betegeket, akik gombától lettek rosszul. Ebben az időszakban rengetegen járnak az erdőbe gombát szedni, azonban a többség nem vizsgáltatja be a friss szerzeményeket!


A tartós meleg őszi időjárás miatt hosszabb gombaszezon várható hazánkban. Az elmúlt hetekben tapasztalható szárazság miatt bár később kezdődött, a szokásostól eltérően a gombák nemcsak a hegyekben, hanem az alföldi réteken, legelőkön, és az alföldi erdőkben is elszaporodtak. Eredményeképpen egy több a mérgezéses tűnet, melyek idén nem egy esetben halálosnak is bizonyultak!

Laikusként nem egyszerű a helyzet, hiszen Közép-Európában mintegy ötezer fajtája lelhető fel, melyből körülbelül 150 mérgező. Következményük széles skálán vázolható: az egészen enyhe tünetektől a szédülésen, émelygésen, hányáson és hasmenésen keresztül egészen a halált okozó mérgezésig. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a tünetek nem azonnal, hanem csak később ütköznek ki, így fogyasztás során nincs esélyünk észlelni, ha hibát követtünk el. Egyes gombafajok esetében a betegség napokig eltarthat, ráadásul a méreg a véráramba kerül, így a gyomormosás sem segít a bajon.

Bevizsgáltatás nélkül ne fogyasszunk gombát!

Gombaszedés esetén minden esetben vizsgáltassuk be a szerzeményeinket, a szakemberek nem csupán a mérgező fajtákat tudják biztonsággal kiválogatni, de azon gombákat is, amelyek fogyaszthatóvá tételéhez speciális eljárás szükséges (pl. 20 percen túli főzést igényel, vagy alkohollal együtt nem fogyasztható).

Házalótól és laikus ismerőstől ne vegyünk gombát, 6 év alatti gyermek pedig semmilyen formában ne fogyasszon ilyen ételeket, mert emésztési problémák léphetnek fel. Ráadásul a friss gombák gyorsan romlanak, fogyasztásuk 24 órán belül ajánlott. Kisgyermek esetén a játszóterek környékét és a saját kertünket is érdemes átvizsgálni, nehogy a szájába kerüljön a játék során.

Kiemelten fontos, hogy gyűjtött gombából készült ételek fogyasztását követő megbetegedés, vagy annak gyanúja esetén azonnal forduljunk orvoshoz! A gyors diagnózist, a hatékony terápiát segíti, ha a megmaradt gombát, a gombás étel maradékát, vagy akár a gomba tisztítási hulladékát az orvoshoz magunkkal visszük.

Praktikus információk

Általános segélyhívószám: 112
Mentő hívószáma: 104

Gombamérgezés esetén használatos sürgősségi szám:

30/22-11-373
30/22-11-374