Gyanússá vált egy gyakori élelmiszeradalék

Egy új kutatás szerint jóval gyakrabban fordul elő cukorbetegség azokban az országokban, ahol nagy a kukoricaszirup-felhasználás. Magyarország a második helyen áll a világban, évi 16 kg/fős értékkel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 28. szabo.daniel

Egy új kutatás szerint jóval gyakrabban fordul elő cukorbetegség azokban az országokban, ahol nagy a kukoricaszirup-felhasználás. Magyarország a második helyen áll a világban, évi 16 kg/fős értékkel.


A Dél-Kaliforniai Egyetem és az Oxfordi Egyetem kutatói nemrég 42 ország kukoricaszirup-felhasználását vizsgálva megállapították, hogy a “nagyfogyasztó” országokban 20 százalékkal magasabb a 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának aránya, mint a szirupot alig használó területeken. A kutatók azt is kiemelték, hogy a betegség jóval gyakoribb előfordulása függetlennek bizonyult az adott ország teljes cukorfogyasztásától és attól is, hogy mennyire jellemző az adott nemzetre az elhízás.

A Global Public Health című szakfolyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy az egy főre jutó kukoricaszirup-felhasználás az Egyesült Államokban a legmagasabb (25 kg/fő/év), de mindjárt a második helyen Magyarország áll évi 16 kg/fővel. Szintén nagyfogyasztónak számít Kanada, Szlovákia, Bulgária, Belgium, Japán és Mexikó, a legkevesebb kukoricaszirupot pedig Németországban, Lengyelországban, Görögországban, Egyiptomban, Szerbiában, Kínában, Indiában és az Egyesült Királyságban használják. Míg utóbbi országokban a cukorbetegség a lakosság 6,7 százalékát érinti, addig a nagyfogyasztók esetében ez az arány 8 százalék.