Gyermekágyi méhgyulladás: tünetek és okok

A gyermekágyi méhgyulladás előfordulása 1-3% közötti a normál hüvelyi szülés esetében, míg császármetszéskor ez a kockázat jóval magasabb lehet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2018. december 06. Babaszoba
A gyermekágyi időszak a szülést követő hat hétig tart, és már ez alatt az időszak alatt megindul a szülés utáni regeneráció, amely akár egy évig is eltarthat. Általában ez a hat hét – amely a regeneráció szempontjából mindenképpen a legintenzívebb időszak – elegendő ahhoz, hogy a női szervezet az eredeti vagy ahhoz közeli állapotába térhessen vissza, és a kismama közérzete is megfelelő legyen.
Előfordul azonban, hogy a gyermekágy alatt zajló fontos változások nem a megszokott módon zajlanak le, és az esetek 1-5%-ban sajnos súlyos szövődmények is jelentkezhetnek. Ilyen szövődmény lehet a gyermekágyi méhgyulladás is.

A gyermekágyi méhgyulladás

A gyermekágyi méhgyulladás kialakulásának hátterében bakteriális gyulladás áll, amit a hüvelyben lévő baktériumok okoznak, és a szülés alatti eseményekre vezethetőek vissza. Melyek ezek?
Bizonyos baktériumok (pl. az A és B típusú Streptococcus, a Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma hominis és bizonyos anaerob baktériumok) jelenléte a császármetszéskor a magzatvízben növelik a szülés utáni méhgyulladás kockázatát.
Minden olyan beavatkozás, ami a hüvelyben történik (pl. az indokolatlanul sok hüvelyi vizsgálat vagy a placenta kézzel való kivétele a méhtestből) elősegíti a gyulladás kialakulását, a baktériumoknak a hüvelyből a méhbe jutását. Ez már szülés alatt létrejöhet (chorioamnionitis).
A hüvelyi vizsgálatok mellett kockázatot jelenthet, ha 18 óránál hosszabb idő telik el a magzatburok megrepedése és a szülés között.
Ki kell emelni továbbá a bakteriális vaginózis okozta kockázatot is, hiszen ha ez a korai terhességben jelentkezik, akkor háromszor nagyobb lesz az esély a gyermekágyi méhgyulladás kialakulására.
A bejegyzés itt folytatódik.