A gyermekáldás növeli a testsúlyt – az apukáknál

Az első gyermek születése után az édesapák kicsit elengedik magukat, és általában felszednek néhány kilogrammot - állapította meg egy amerikai tanulmány. Az is kiderült, hogy a férfiak is hajlamosak a szülés utáni depresszióra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2018. február 01. csalad.hu

Mindkét szülő számára komoly változást hoz a család legújabb tagja. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy nem csak az édesanya, de az apuka fizikumára és lelki egészségére is jelentős hatással van a baba érkezése. Legutóbb a chichagói Northwestern University vizsgálta meg a változás mértékét.

Összesen 10 ezer amerikai fiatal apa életmódjának változását figyelték meg nagykamasz korukból fiatal felnőtté válásuk idején. Arra jutottak, hogy az első gyermek után átlagosan két kilogrammal nő meg az apukák tömege, ami a testtömeg indexben 2,6 százalékos változást hoz. A kontrollcsoportnál, vagyis az azonos életkorúaknál a változás éppen ellenkező irányú ebben az időszakban – írta meg a China Daily című kínai lap angol nyelvű kiadása.

A fiatal felnőtté válás önmagában nem jelenti a testsúly növekedését, egyértelműnek tűnik tehát, hogy ezt a hatást az újszülött hozza. Azoknak ugyanis, akik nem lettek ezen időszakban apává, nem nőtt, éppen ellenkezőleg, csökkent a súlyuk. Méghozzá nagyjából egy kilogrammal.

A cikk folytatásához kattints.