Gyermekek a digitális világban

Alapvető fontosságú a mindennapokban a fiatalok számára is az internet, illetve a számítógép, ezért kifejezetten rossz döntés eltiltani, vagy durván korlátozni a monitor előtt töltött idejüket – állítja egy neves brit szociológus a csalad.hu cikkében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2018. június 13. csalad.hu

Szokatlan megvilágításban mutatja be a fiatalok digitális világban eltöltött idejét és annak hatásait Ellis Cashmore brit szociológus legújabb könyvében. A szakember szerint ugyanis a fejlett ipari társadalmakban élő, magukat felvilágosult és felelős szülőknek tartó emberek jelentős része komoly tévedésben van, és szinte naponta követ el hibákat a jó szándék jegyében.

A szülők két jól elkülönülő csoportra oszthatók. Vannak, akik szerint a kütyük – a laptopoktól a mobiltelefonokon át az okosórákig – hozzájárulnak gyermekeik jóllétéhez, mások szerint azonban a fiatalok lelki egészsége és társadalmi beilleszkedése szempontjából elengedhetetlen ezen eszközök használatának folyamatos korlátozása. A szociológus azonban az angolul hamarosan megjelenő A monitor társadalom (Screen Society) című könyvében azt írja, tudomásul kell venni, hogy a mai fiatalok életében fontos szerepet tölt be az online világ, így onnan részben vagy egészben bárkit kitiltani komoly vétek.

A brit Teesside és a Dél-Ausztrál Egyetem közreműködésével Ellis Cashmore kétezer internethasználó szokásairól gyűjtött adatokat. A géphasználati szokásokat, illetve azt vizsgálták, milyen hatással van a fiatalokra a berendezések előtt töltött idő, mivel foglalatoskodnak a monitort bámulva.

A cikk itt folytatódik.