A gyermekek és az összeesküvés-elméletek

Egy tanulmány szerint a különlegesnek nevelt gyermekek könnyebben elhiszik az összeesküvés-elméleteket. A jelenségnek pszichológiai magyarázata van.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kutatás
2017. szeptember 18. Család.hu

Korábbi tanulmányok már összekötötték a narcisztikus viselkedést, a paranoiát és a különlegesség érzését is az összeesküvés-elméletekben való hittel, de a mostani francia tanulmány az első igazán átfogó a témában. „Az összeesküvés-elméletek hívei nagyobb eséllyel bizalmatlanok másokkal szemben, autoriter személyiségek, vagy éppen könnyen kezdenek unatkozni” – sorolta a jellemzőket a tanulmány társszerzője, a párizsi Université Paris Nanterre egyetem tanára.

Anthony Lantian és kollégái négy különálló kísérletet végeztek. Először 190 felnőttet vizsgáltak meg, kiderítve, hogy az összeesküvés-elméletek hívei úgy vélik, az átlagembernél kevesebb információval rendelkeznek, és sokkal kevésbé bíznak a másoktól kapott információkban. A második kísérletbe újabb 208 embert vontak be, itt az derült ki, hogy azok, akik krónikus késztetést éreznek arra, hogy különlegesnek érezzék magukat, sokkal jobban hisznek az összeesküvésekben. A harmadik és a negyedik kísérlet megerősítette az első kettő során tett megállapításokat. Ebben az esetben két összeesküvés-elméletet ismertettek a résztvevőkkel, az egyik egy álhír, a másik egy hamis elemzés volt egy tudományos lapból.

Az eredmények azt mutatták, hogy az ilyen elméletek hívei nem feltétlenül megszállott igazságkeresők, hanem olyan személyiségek, akik állandóan önigazolást keresnek arra, hogy ők különlegesek és rendkívüli információk birtokosai. A felmérés érdekes következményekkel jár a szülők számára is, hiszen ki ne szeretné, ha a gyermeke különleges lenne, és annak is érezné magát. Ugyanakkor aligha van szülő, aki lelkesedne a gondolatért, hogy a gyermeke mindenhol összeesküvést keressen – gondolná az ember.

„Nehéz igazán meghatározni, milyen szerepük van a szülőknek abban, hogy a gyermekben kifejlődjön az egyediség érzése, vagy legalábbis annak a vágya. Lehet, hogy semmilyen, de az is lehet, hogy mindez visszaüthet” – fogalmazott a Fatherlynek Anthony Lantian.

A cikk ITT folytatódik.