A gyermekek szünetben többet nőnek

A tanítási szünetek alatt gyorsabban nőnek a gyerekek, mint iskolába járás idején. Az okokat ausztrál kutatók egyértelműen a stresszre, illetve a hormonháztartás megváltozására vezették vissza. Kapcsolatot találtak a pubertás kor kezdete és a magasság között is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
fejlődés
2017. április 18. Csalad.hu

Nem csak szülői túlzás a gyereket a nyári szünet végén daliásabbnak látni, mint amilyen a vakáció elején volt. Az ausztrál ABC rádiónak Timothy Olds, a Dél-Ausztrál Egyetem Egészségtudományi Iskolájának professzora a legújabb kutatásokat ismertetve jelezte, tanítási szünetek alatt a gyerekek bizonyítottan többet nőnek, mint iskolai időszakban. „A fiatalok egy éjszaka akár fél centimétert is nőhetnek” – mondta a professzor, jelezve, a pihenés minősége nagyban hozzájárul a növekedés mértékéhez.

A legfontosabbak a korai mély alvási szakaszok, amikor olyan hormonális folyamatok indulnak be az ifjak szervezetében, amelyek a növekedést serkentik. Vagyis a kialvatlan, fáradt gyermekek lassabban, illetve kevesebbet nyúlnak éjszakánként. A hosszabb iskolai szünetek egyrészt segítik a pihenést, vagyis éjszaka többet és jobban tudnak aludni a gyermekek, másrészt kevésbé stresszesek. Ez pedig szintén olyan irányba változtatja meg a hormonháztartásukat, amely a növekedést segíti.

Timothy Olds az ausztrál rádióban beszélt arról is, hogy az emberek magassága folyamatosan nő: az elmúlt 150 esztendőben évtizedenként nagyjából egy centiméter változást mutatnak az adatok. Átlagosan tehát elmondható, hogy a gyermekek nagyjából három centiméterrel lesznek magasabbak szüleiknél. Már akkor, ha nem stresszelik végig az év 365 napját, és megfelelő időt töltenek az ágyban.

 

A cikket ide kattintva tudod továbbolvasni.