Gyermekkel vagy gyermek nélkül?

Azok a nők, akik tudatosan választják a gyermektelenséget, sokkal nagyobb nyomást éreznek a reprodukcióra, ugyanakkor kevésbé szomorúak emiatt, mint azok, akiknek valamilyen okból kifolyólag nem lehet gyermekük - mutatott rá egy nemrég készült tanulmány, amelyről a Fox News számol be.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 14. bencze.aron

Azok a nők, akik tudatosan választják a gyermektelenséget, sokkal nagyobb nyomást éreznek a reprodukcióra, ugyanakkor kevésbé szomorúak emiatt, mint azok, akiknek valamilyen okból kifolyólag nem lehet gyermekük – mutatott rá egy nemrég készült tanulmány, amelyről a Fox News számol be.


Nem meglepő, hogy azok a gyermektelen nők a legszomorúbbak, akiknek nem lehet gyermekük, de szeretnének. “Az anyaság ugyanis annyira erősen kapcsolódik a felnőtt nőiességhez, hogy minden nő úgy érzi, anyának kell lennie” – mutatott rá Julia McQuillan szociológus, a tanulmány szerzője. Ugyanakkor azt találtuk, hogy vannak nők, akik csak kevésbé, vagy egyáltalán nem szomorúak amiatt, mert nincs gyermekük – tette hozzá.

Az utód nélküli élet azonban a rohanó világban egyre gyakoribbá válik. Ennek számos oka lehet: tudatos választás, meddőség, oktatási és munkahelyi körülmények, megélhetés és gazdasági háttér, valamint a megfelelő partner hiánya.

Nem meglepő, hogy a gyermektelen nők közül azok voltak a legszomorúbbak, akiknek meddőség vagy más egészségügyi probléma miatt nem lehet gyermekük. Azt is megállapították, hogy a vallásos nőkre sokkal kevésbé hat a társadalmi nyomás, mint kevésbé vallásos társaikra.

A tudatos gyermektelenséget választott nők legtöbbje azonban érdekes módon a legmagasabb jövedelemmel rendelkezők közül került ki, míg a legalacsonyabb a meddőség miatt gyermektelenek aránya volt.