A gyermekorvos tanácsa: okosan élvezzük a nyarat!

Fontos, hogy sokat legyenek levegőn a gyermekek, hiszen a sok betegség megelőzésére jó D-vitamin képződését a Nap segíti elő. De vannak óvintézkedések, amelyeket mindenképpen be kell tartani. Erről, és a nyári betegségek megelőzéséről, gyógyításáról is beszélt a csalad.hu-nak Balogh Andrea Nádudvaron dolgozó házi gyermekorvos.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
nyaralás
2018. május 15. csalad.hu

Egyre hosszabb ideig és erőteljesebben süt a nap. Mivel, hogyan kell óvni a gyermekeket?

Kellő óvatossággal kell kezelni a napozás lehetőségét. Gyermekeknek a kifejezett napozás nem ajánlott, a D-vitamin képződése miatt azonban szükséges a természetes fény, amely az egészség megőrzéséhez is erősen hozzájárul. A tűző napot 10 és 14 óra között mindenképpen kerülni kell, ha a gyermekek ilyenkor is kint játszanak, sűrű szövésű ruhával, sapkával, napszemüveggel kell védeni őket és lehetőség szerint árnyékos helyen tartózkodjanak. Fontos a megfelelő fényvédő szerek használata. A naptól már nagyon régóta tartunk, hiszen a bőrrák kockázata jelentősen emelkedett az utóbbi években. Különösen a fehér bőrűeket, a világos szeműeket, a világosabb hajszínű embereket veszélyezteti. A napon mindenkinek fényvédő krémet kell használnia, de azt tudni kell, hogy 50-es faktorszámú sem jelent teljes védelmet. Gyakran inkább álbiztonságot ad, hiszen a legtöbb készítmény nem véd az UVA ellen. Okosan és ügyesen kell a készítményeket kiválogatni.

Mit kell tenni, ha az óvintézkedések ellenére leégett a gyermek?

A pirosság egy természetes reakció, érdemes ilyenkor napozás utáni bőrápolót használni. A bőrpír elmúlik, és szépen bebarnul a bőr. Gond akkor van, ha hólyagok jelennek meg. Ilyenkor az égési sérüléseknél alkalmazható szerek lehetnek hatásosak. A nap másik veszélye a napszúrás. Ebben az esetben is gyógyulásig a lakásban kell maradni, a napot el kell kerülni. Az utóbbi pár évben egyre több szülő hozza hozzánk a gyermekét napallergiával. Ez olyasmi, mint a kontakt dermatitis, vagyis, amikor olyan anyaggal érintkezik a bőr, amit nem szeret, amire érzékeny. Ilyen például a fémallergia. Kipirosodik a bőr, kiemelkedések, kiütések lesznek rajta. Leggyakrabban a mellkason szokott kiütés jelentkezni, de bármelyik testrészről van szó, azt a területet érdemes fedni, fehér fényvisszaverő ruhával védeni. Speciális készítmények alkalmazása is szükségessé válhat.

A napon tartózkodás ellátja a szervezetet D-vitaminnal. Kell még külön pótlás?

Egyéves korig folyamatosan kell adni a D vitamin készítményt, hiszen ez idő alatt a csecsemők általában megháromszorozzák a születési súlyukat és a növekedés is jelentős. Ehhez a fejlődéshez erős csontokra van szükség. Egyéves kor után, hároméves korig ősztől tavaszig kell adni a D-vitamint, a nyári hónapokban nem szükséges. Tekintettel arra, hogy a társadalom nagyon D-vitamin hiányos, és kiderült, hogy nagyon sok betegség alapja ennek a vitaminnak a hiánya lehet, azt tanácsolom a szülőknek, hogy hároméves kor után az ősztől tavaszig terjedő időszakban szintén fogyasszanak a gyermekek és a felnőttek is D-vitamint.

A folyadékpótlás mindig fontos, de a melegben talán még nagyobb figyelmet igényel. Mennyit, és mit igyanak a gyermekek?

Kicsiknél, 10 kilogrammig 1 liter folyadék ajánlott, 20 kilós súlyig a 1,5 liter. Általánosságban azt mondhatom, hogy egy óvodásnak 1-1,5 litert innia kellene naponta, egy nagyobb iskolásnak már 2 litert. De, ahogy fokozódik a jó idő, többet mozognak, izzadnak, ezt a folyadékveszteséget is érdemes pótolni. Erre a víz a legmegfelelőbb, a csapvíz az igazán jó, de ahol nem megfelelő minőségű, ott a buborékmentes ásványvíz is elfogadható. A teákat, gyümölcsleveket mértékkel ajánlott fogyasztani, naponta legfeljebb 2 pohárral. A rendelőben gyakran tapasztalom, hogy egész nap isznak ugyan, de valamilyen édes folyadékot. Nemrég mesélte egy anyuka, hogy a gyermeke napi 5 litert iszik, de csak rostos levet fogyaszt. Van, aki 1-1,5 liter kakaót tölt a cumisüvegbe, egy 5 hónapos kisbabánál pedig a barna színű cumisüvegére lettem figyelmes. Kiderült, kólaporból készült italt ivott.

A beszélgetés itt folytatódik.