Gyermekorvosok futnak kis betegeikkel

A különleges kezdeményezéshez hat speciális futóbabakocsit kapott a Bethesda Gyermekkórház Szalai Ádám Játékidő Alapítványától.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
futás
2018. november 23. Bethesda Gyermekkórház

Három millió forint értékű adományt adott át Szalai Ádám és alapítványa a Bethesda Gyermekkórháznak november 19-én. Az adomány részeként hat speciális futóbabakocsit kapott a kórház, amely lehetővé teszi, hogy az orvosok, ápolók, gyógytornászok rendszeresen fussanak azokkal a sokszor mozgásképtelen gyermekekkel, akik a kórház égési, rehabilitációs és neurológiai osztályán gyógyulnak.

„Kötelességünk, hogy a legmagasabb színvonalon gyógyítsuk ezeket a súlyos beteg gyermekeket. De kötelességünk és hivatásunk az is, hogy a nálunk fekvő gyermekek és családjaik jól-létéért tegyünk. Kezdetben az egészségmegőrzés, a közösségépítés miatt futottunk a kórház munkatársaival, de régóta tervezzük, hogy a nálunk fekvő gyerekeknek is élményt nyújtsunk a közös sport által” – vallja Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, aki maga is részt vesz ezekben a közösségi futásokban.

A futás olyan kapocs, ahol az egészséges és a beteg közös élményt tapasztal meg, s a speciális futóbabakocsik biztonságos módon teszik ezt lehetővé. „Kórházunkban a beteg gyermek és családja van a középpontban, akik számára motiváló, ha kimozdulhatnak a kórházi falak közül és a gyógyulást segíthetik azok az új ingerek, amelyet a sport és a kezelő orvossal való közvetlen kapcsolat által kap a beteg gyermek”- avat be Dr. Fogarasi András, a neurológiai osztály osztályvezető főorvosa.

A babakocsik beszerzését a Játékidő Alapítvány vállalta fel, s alapítójukkal, Szalai Ádám válogatott futballistával maguk is részt vettek az első közösségi bethesdás futáson a Városligetben.

„Hálás vagyok az életnek, a sorsnak és a kitartásomnak a sikereimért. Utunk azonban nem teljes attól, hogy elvégezzük a saját feladatunkat, nagyon sokan vannak, akik támogatásra szorulnak. Hiszem azt, hogy nagyobb összefogással megkönnyíthetjük az életét azoknak, akik igazán nehéz helyzetben vannak és mosolyt csalhatunk az arcukra”- vallja Szalai Ádám, válogatott futballista, a TSG 1899 Hoffenheim csatára, a Játékidő Alapítvány alapítója. „Csapatunk minden tagja több szálon kötődik a sporthoz, és célunk, hogy az ebből merített élményeket és megszerzett kitartást összeadva, a pozitív energiákat megsokszorozva tegyünk azért, hogy a világ minden nappal egy kicsit élhetőbb legyen.”

Ezzel egy olyan projekt indul el, amely során a kórház orvosai, dolgozói vállalják, hogy az általuk gyógyított, hosszan bent fekvő gyerekekkel terápiás célból rendszeres futni fognak. „Ehhez a régóta megálmodott tervünkhöz kaptunk eszközöket Szalai Ádám alapítványától. A gyerekeknek különösen fontos, hogy egy híres focista, akire felnéznek, fontosnak tartja az ő gyógyulásukat, sportolásukat”- fejti ki Bese Nóra, a kórház kommunikációs vezetője.  A gyermekkórház ehhez hasonló külső adományok nélkül a legtöbbször nem tudná megvalósítani azt a pluszt, amit hivatása szerint tenni szeretne a gyermekekért.