Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Gyermekpszichoterápia a gyakorlatban

Gyermekpszichoterápia a gyakorlatban

Milyen problémákkal érdemes felkeresni a gyermekpszichológust? Hogyan működik és miben segíthet a gyermekpszichoterápia?

Babaszoba,

Még mindig elég erősen tartja magát az a nézet, hogy testi bajokkal orvoshoz visszük a gyereket, de ha valamilyen pszichológiai probléma van, akkor azt a szülők szégyellik, szülői inkompetenciának tartják és nem fordulnak időben szakemberhez. Pedig sok esetben nem csupán a gyermek, hanem a család egésze az, akinek segítségre van szüksége: minél kisebb egy gyerek, annál inkább jellemző ugyanis, hogy a szülő szorongásai a gyermeknél tükröződnek vissza.

Mielőtt azonban egy szülő segítséget kérne felmerül benne az a kérdés, hogy mégis milyen szülő ő, ha nem képes segíteni a saját gyermekén. Pedig a pszichológus sem ítélkezni, sem bírálni nem fogja a szülőt-olvashatjuk a hvg.hu cikkében.

A gyermek későbbi egész életére kihatással lehetnek olyan megrázkódtatások, amelyeket nem tudott feldolgozni vagy értelmezni. Ilyen traumák lehetnek például a bántalmazás, fájdalmas élethelyzetek, közeli hozzátartozó halála. De nem kell csupán traumatikus élethelyzetekre gondolnunk, vannak olyan veleszületett állapotok, amelyek felismerése nagyon fontos, amelyek gátolják a gyermek fejlődését. Figyelmeztető jel lehet, ha a gyermek fejlődése megtorpan, hangulata szélsőségesen ingadozó lesz, magát vagy másokat veszélyeztet vagy ha nem győzi a kihívásokat.

A cikk ITT folytatódik.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Ez is érdekelhet!
Read previous post:
Egyedülálló módszer Magyarországon – már 8 évesen a nemzet tehetségei között

Átadta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az emléklapot az idei Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjazottjainak. A forrás, így a...

Close