Gyermekvállalás – egészségtudatosan biztonságosabb!

A gyermekáldás sokak által várt csodálatos és jelentőségteljes esemény. Azonban a teherbe esés sikerességére számos olyan tényező is hatással lehet, melyek megfelelő módon történő kezelése megfontoltságot, odafigyelést és tudatosságot igényel a leendő édesanyától. Az egyik ilyen aspektus lehet az étkezéssel, azon belül is a cukorbetegséggel kapcsolatos preventív jellegű odafigyelés.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
cukorbetegség
2018. augusztus 10. Közlemény

Ez sajnos egyáltalán nem olyan magától értetődő, mint elsőre gondolnánk: egy friss kutatás alapján a magyar nők alig fele fordul orvoshoz, pedig annak érdekében, hogy a lehető legtöbb kockázati tényező kizárásával megelőzhetők legyenek az esetleges negatív következmények, a gyermeket vállalóknak jó néhány szempontot érdemes figyelembe venniük.

Vigyázz magadra! – Még mindig nem vesszük elég komolyan

Megdöbbentő, de a magyar nők csupán 51 százaléka jár el rendszeres szűrővizsgálatokra és csak 55 százaléka fordul orvoshoz azonnal, ha saját teste jelzései alapján ennek szükségét érzi, derül ki a Richter a nőkért index nyolc országot átívelő reprezentatív kutatásából. Ez az arány nem túl biztató, hiszen az egészségtudatossághoz hozzátartozik a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel és a szakorvosi konzultáció. Számos tényező, mint például a kezeletlen cukorbetegség is hatással lehet a leendő anya életminőségére, a fogantatásra, valamint a kisbabára egyaránt – ezért is kell már preventív jelleggel foglalkozni a problémával. Megfelelő táplálkozással és rendszeres szűréssel már sok esetben megelőzhető a kialukálása, szakszerű kezelés segítségével pedig teljes mértékben kordában tartható.

Népbetegség, amelyet mindenki ismer, mégis keveset tud róla

A betegség, bár sokakat érint, mégsem ismerjük eléggé: az egyik leggyakoribb tévhittel ellentétben a diabétesznek nem feltétlenül van köze a túlzott cukorfogyasztáshoz. A túlzásokhoz viszont igen. A rendszertelen étkezés, a mozgásszegény mindennapok és a túlsúly, amelynek „járványos terjedésére” már az Egészségügyi Világszervezet is felhívta a figyelmet, egyaránt szerepet játszik a diabétesz kialakulásában, amely megfelelő kezelés és odafigyelés hiányában súlyos egészségkárosodással járhat. A problémát tehát nem szabad félvállról venni – mára körülbelül 400 millió embert érint a világon, és a vezető halálokok egyikévé vált.

A glükózfeldolgozás zavarával járó inzulinhiány okozta anyagcserebetegség jelenlegi ismereteink szerint gyógyíthatatlan, de időben való felismerés esetén jól karbantartható, és a megfelelő szabályok betartása mellett nem befolyásolja az életminőséget. A megelőzés és szűrés fontosságát ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni!

Családalapítás: lehetséges, de komoly odafigyelést igényel

A cukorbetegség nem jelenti az élet örömeiről való automatikus lemondást: lehet jókat enni, édességet fogyasztani, nagyokat utazni, és természetesen gyermeket vállalni, de rengeteg odafigyelés, tudatosság és állandó orvosi konzultáció szükséges. Ahhoz, hogy egy cukorbetegséggel élő nő egészséges kisbabának adjon életet, tudatosan szükséges készülnie a terhességre. A komplikációk elkerülése érdekében tartósan jó anyagcsere-állapotot szükséges kialakítani, melynek során a vércukorértékeknek az egészséges szintet javasolt megközelíteniük. Ebben a kérdésben minden esetben érdemes a kezelőorvos tanácsát kérni!

Gyermekvállalás a cukorbetegség árnyékában

Manapság egyre ismerősebben cseng a babaprojektre készülők számára a kifejezés: inzulinrezisztencia (IR). Az inzulinnal szembeni érzéketlenség olyan állapot, amelyet sokszor nem ismernek fel, pedig gyakran ez áll a meddőség hátterében. A kezdődő cukorbetegség jól diagnosztizálható, és speciális IR-diétával vagy szükség esetén gyógyszeres beavatkozással eredményesen kezelhető. Érdemes tehát a gyermekvállalás előtt – különösen 30 éves kor felett – elvégeztetni a terheléses vércukorvizsgálatot!

Ahogy a betegség hátráltathatja a teherbe esést, úgy a teherbe esés viszont elősegítheti a betegség kialakulását, mivel a terhesség alatt folyamatosan változó hormonszint hatással van a glükózértékekre és az inzulinérzékenységre is. Tény, hogy a terhességi cukorbetegség legfőképpen azokat érinti, akik már a várandósság előtt is prediabétesszel küzdöttek, mivel azonban ez nem minden esetben derül ki, a kilenc hónap alatt feltétlenül szükséges ellenőriztetni a vércukorszintet. A gesztációs diabétesz ugyanis a kismama és a magzat egészségét is veszélyeztetheti. Fokozódhatnak a kockázatok és előfordulhat, hogy az újszülött túl nagy súllyal jön a világra, megnő a HELLP szindróma veszélye, az anyánál pedig nagyobb eséllyel alakulhat ki később 2-es típusú diabétesz.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Az egészségtudatos hozzáállás és a betegségek elkerülésére való törekvés elengedhetetlen az egészséges életvitelhez és a megfontolt családtervezéshez. Mint minden esetben, a cukorbetegség vagy szövődményeinek megelőzésében, illetve a diabétesz okozta meddőség kezelésében is kulcsszerepet kapnak a szűrővizsgálatok, az egészséges életmódra való átállás és a mértékletes táplálkozás. Fontos tehát, hogy kellőképpen odafigyeljünk az alábbiakra:

  • ha nem sikerül a teherbe esés,
  • van cukorbeteg családtag,
  • vagy a diabétesz korai tüneteit (folyamatos szomjúságérzet, homályos látás, gyakori éhségérzet, indokolatlan fáradtság) fedezzük fel magunkon, mindenképpen kérjünk szakorvosi segítséget!


További hasznos olvasnivalók találhatók a Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés megújult weboldalán!