Ha az egyik gyerekedet jobban szereted…

Sok szülőnek van lelkiismeretfurdalása amiatt, hogy az egyik gyerekéhez jobban kötődik, erősebb érzelmi szálak fűzik hozzá, mint a többihez.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. május 07. Gyarmati Orsolya

Sok szülőnek van lelkiismeretfurdalása amiatt, hogy az egyik gyerekéhez jobban kötődik, erősebb érzelmi szálak fűzik hozzá, mint a többihez.


Van, hogy ennek az az oka, hogy a “kedvenc” gyerek kezelhetőbb, simulékonyabb, vagy épp jobban hasonlít a szülőre, mint a többiek. Néha az a “kiválasztott”, akinek a legegyszerűbb volt a születése, és sokszor nem azok a gyerekek, akik éveken át betegeskedtek.

Egy gyerek életében vannak olyan szakaszok, amelyek könnyebbek a szülő számára, és ez minden egyes gyermeknél más és más, de nyilvánvaló, hogy egy nyugodtabb, kezelhetőbb, csendesebb időszak jóval könnyebb a szülők számára is.

Ha a szülők megtanulják kezelni az érzelmi kilengéseket, a nehéz időszakokat, amelyek egyébként minden egyes emberi kapcsolatra jellemzőek, rádöbbenhetnek, hogy nincs is igazán kedvenc gyerekük. Mindenkinek vannak jó és rossz napjai, szülőknek, gyerekeknek egyaránt, és olyan időintervallumok is jellemzik egy család életét, amikor az egyik gyerekkel jobban ki lehet jönni mint a másikkal.

Ha azonban szülőként mégis úgy érzi valaki, hogy az egyik gyerekét előtérbe helyezi a másikkal / többivel szemben, akkor itt van néhány jótanács a Mumsnettől:

soha ne mondd el a gyerekeidnek, hogy az egyiküket jobban szereted

ismerd el magadban a tényt, hogy van kedvenc gyereked és gondolkozz rajta, miért érzel így?

– teremts alkalmat arra, hogy több minőségi időt tölts kettesben azzal a gyerekeddel, akit nehezebben tudsz elfogadni, nagyon könnyen be lehet ragadni ugyanis a negatív szemléletmódba azzal a gyerekkel kapcsolatban, aki nap mint nap komoly kihívást jelent számodra. Egy olyan ember, aki érzi, hogy szeretik, szerethetőbbé válik. Mutasd ki a szeretetedet, amikor csak lehet!

– ne türelmetlenkedj! Lehet, hogy sok időre van szükség a változáshoz a “problémás” gyerekedet illetően.

ne kompenzálj túl, mert a végén a többi gyereked azt fogja érezni, hogy az a csemete, akivel a legtöbb gond van, a kedvenced

– ha úgy érzed, egyedül nem tudod kezelni a helyzetet, a benned dúló folyamatokat és negatív érzelmeket, kérj tanácsot szakembertől!

Ha nem rejted véka alá, hogy az egyik gyerekedet sokkal jobban el tudod fogadni mint a másikat, az mindenki számára komoly fájdalmat okozhat. Az a gyerek, aki úgy érzi, őt kevésbé szeretik, hosszú távon súlyosan sérülhet.