Ha baj van a hasunkkal

Az egyik legrosszabb betegség, amikor a gyomrunk kavarog, rosszul vagyunk és az étel nem akar megmaradni bennünk. Akár napokra az ágyba, de legalábbis a négy fal közé kényszeríthet minket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 26. bauknecht.hajnalka

A hasmenések okai

A hasmenésnek számos kiváltó oka lehet. Ha a tünetek néhány napon belül elmúlnak, akkor valószínű, hogy vírusfertőzés áll a háttérben. Ha a tünetek tovább is fennállnak, akár 2-3 hétig; akkor mindenképp orvosi kivizsgálás szükséges.

Kiváltó okok között szerepelhet egyes gyógyszerekre való érzékenység, ételmérgezés, vagy bizonyos ételek által kiváltott allergiás reakció. Rákos megbetegedésekre kapott sugárkezelés következménye is lehet hasmenés, de a diabetes vagy a túlzott alkoholfogyasztás is járhat hasmenéssel.


Kezelés:

Gyakran elegendő a bőséges folyadékbevitel, a hasmenést kiváltó étel kiiktatása az étrendből. Ajánlott hasmenés elleni szer megfelelő adagolása.

Hasmenés csecsemőknél

Akkor beszélünk hasmenésről csecsemőknél, ha a széklet hígabb, folyékony állagú, és ha a baba az átlagosnál gyakrabban ürít. Kiváltó ok lehet egyes új étel bevezetése, ami megterheli a csecsemő gyomrát, de természetesen vírusfertőzés is állhat a háttérben.

Szoptatott csecsemőnél gyakori mellre tétel ajánlott, cumisüvegből táplált babánál a gyakoriságon van a hangsúly: többször, kisebb adaggal próbálkozzunk. Azoknál a babáknál, akik már szilárd táplálékot is kapnak, könnyű, diétás étrendet célszerű összeállítani: alma egy kis keksszel, főtt burgonya.

Székrekedés

Akkor beszélünk székrekedésről, ha 2 ürítés között 3 vagy több nap telik el, ha a széklet kemény, és az ürülés lassú és nehézkes.

Okok:

Székrekedést okozhatnak a bélrendszer vérellátási zavarai. Idősebb szervezetnél gyengül a hasizmok erőssége, a perisztartikus izommozgás renyhébbé válik, megváltozhat a bélflóra összetétele is, és a gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet székrekedés.

Várandós nőknél a baba akadályozhatja bélmozgásokat, illetve a megváltozott hormonháztartás is szerepet játszhat.

Kezelése:

A székrekedés kezelésének legbiztonságosabb módja az életvitel módosítása.

Fogyasszunk rendszeresen magas rost tartalmú készítményeket, és növeljük a folyadékbevitelt.

Sokat segíthet a rendszeres mozgás, a rendszeres és tudatos táplálkozás.

 

Hányás

A hasmenést és hányást kiváltó leggyakoribb oka a felnőttek esetében a vírusos fertőzés. Az ételmérgezés, a stressz is okozhat ilyen tünet együttest, s a terhességben is megjelenhet ez a két tünet együtt.

Teendők hányás és hasmenés esetén:

Hányás és hasmenés tüneteit ha egyidejűleg tapasztalja, néhány órán keresztül ne vegyen magához szilárd ételt. Ha jobban van, kortyonként fogyasszon folyadékot, és csak lassan emelje a bevitt folyadék és szilárd táplálék mennyiségét.

Azonnal forduljon orvoshoz, ha a hányadékban vagy a székletben vért lát.

A hányás, hányinger esetleges komplikációi:

Kiszáradás – ekkor kórházi ellátás szükséges.