Ha csak egy vitamint adsz a gyereknek, ez legyen az

A csapból is az folyik, hogy télen adjunk D-vitamint a gyereknek, és szedjük mi magunk is. De miért fontos ez, és miért nem elég természetes forrásból pótolni?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2018. október 19. Dívány

Idén kivételesen szép a vénasszonyok nyara, október közepén még bőségesen élvezhetjük a Nap sugarait és a kellemes meleget. Most még van lehetőségünk az utolsó pillanatban feltölteni a D-vitamin-raktárainkat, s különösen fontos ez a kisgyerekek esetében, akik fogékonyabbak a különböző betegségekkel szemben. De mi köze ehhez a D-vitaminnak? Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyász elmondja, miért lényeges télen a D-vitamin pótlása.

A D-vitamin segít a télen gyakori vírusos fertőzések leküzdésében, ugyanis hiánya esetén az immunrendszer működésében fontos szerepet játszó fehérvérsejtek (T-limfociták) aktivitása csökken, egyfajta alvó állapotba kerülnek. Ezeknek pedig a fő feladata a kórokozók elpusztítása lenne.

Nem igazi vitamin

Az emberi szervezetben a D-vitamin a napfény hatására a bőrben termelődik. Valójában ez egy hormonszerű előanyag, mely aztán több átalakuláson megy végbe, míg végül biológiailag aktív anyaggá válik, aminek az immunrendszeren kívül a kalciumszabályzásban és a csontosodásban van szerepe.

A téli időszakban nem éri a szükséges D-vitamin termeléséhez elegendő napsugárzás a bőrünket (a szolárium erre nem megfelelő), és a táplálékkal sem tudunk annyit bevinni, amennyi kellene. Jó természetes D-vitamin-forrás például a máj, a halmájolaj, a tojás, a tej és a tejtermékek. Ezekből viszont rengeteget kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy a napi vitaminszükségletünket fedezzük.

A bejegyzés folytatásához kattints.