Ha városban élünk, sajnos nagyobb az esély a vetélésre

A közelmúltban a Uthai Egyetem kutatói közzétettek egy tanulmányt, melyben rámutattak arra a tényre, hogy a légszennyezettség mértéke is összefügg a vetélések gyakoriságával. Arról már volt szó, hogy a városok lakóinak számolniuk kell a zajszint rossz hatásaival, de most már tény, hogy a levegő minőségét is számításba kell venniük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kismama
2018. december 29. ratkotunde.hu

A témában Ratkó Tünde van a segítségünkre.

Légszennyezettség

A levegő minősége attól függ, hogy mekkora a benne szálló por koncentrációja, illetve az olyan szennyező anyagoké, mint a nitrogén-dioxid. Ha az anyagok szintje megemelkedik, akkor a testnek nagyobb energiákat kell mozgósítania ahhoz, hogy hatásaikat kivédje.

A légszennyezettség sajnos komoly problémát okoz a világ szinte minden nagyvárosában. Ma már tudjuk, hogy nagyjából 50 százalékban felelőssé tehetőek a halálozásokért is, nem véletlen, hogy sok tudós csak csendes gyilkosként emlegeti. A levegő minősége nem hirtelen okoz károkat, hanem folyamatosan roncsolja a szervezetet, így okoz elváltozásokat, vagy növeli meg a vetélés kockázatát.

Vetélés és koraszülés

A várandósság alatt ettől a két lehetőségtől félnek a kismamák a legjobban. Tény, hogy elképesztően sok terhesség ér véget tragédiával, vagy koraszüléssel. Ezeknek többsége azonban kivédhető.

A két esemény hátterében állhat genetikai probléma, mely esetben sajnos tehetetlenek vagyunk. Lehet szó betegségről, melyet a megfelelő szakemberek jellemzően eredményesen tudnak kezelni, és a baba egészségesen jöhet világra. Meglepő, de a vetélések és koraszülések esetében közel 70 százalékban a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé. Ennek oka, hogy a terhesség kihordásának érdekében az anyai szervezet immunrendszere csökkent működést mutat. Így azonban megnő a fertőzések kialakulásának kockázata, vagyis mindenképpen tenni kell a probléma ellen.

A lehetőségek

Egyértelműen kerülni kell a nyilvános illemhelyek használatát, és a szexuális együttlétek során is kondomot kell használni – mondja Ratkó Tünde -, függetlenül attól, hogy biztosan tudjuk, a párunk egészséges. Hiszen így lehet minimalizálni a kockázatot.

Ezen felül gondoskodni kell a szervezet megfelelő réz és cink ellátottságáról is. Ez a két anyag ugyanis a szervezetben antivirális, antibakteriális és gombaellenes hatásokkal is bír. Pótlásuk kizárólag étkezéssel megoldva igencsak nehéz, így nem csoda, ha ma a szakemberek jelentős többsége várandósvitamin formájában is javasolja bevitelét.

A vitaminkészítmények között olyat válasszunk, ahol legalább ez a két anyag, de lehetőleg minél több, szerves, biológiailag aktív formában (réz-glükonát, cink – citrát) legyen jelen, hiszen így hasznosulásuk 80%-kal is jobb lehet. Fontos, hogy összetett készítményt válasszunk, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását, így a hasznosulás még tökéletesebb lehet.

Várandós vitamin szempontjából fontos az is, hogy olyat válasszunk, mely az eltérő trimeszterek eltérő igényeit megfelelően képes kiszolgálni, vagyis tagoltsága követi a test igényeit.