Halált okozhat az illegális “abortusztabletta”

Erős vérzés, végleges terméketlenség és halál – ezek a nem kívánt mellékhatásai lehetnek annak a gyógyszernek, amelyet Jamaicában dealerektől lehet beszerezni. Az abortusztablettaként használt fekélygyógyszer-feketepiac mégis virágzik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 20. czefernek.lena

Erős vérzés, végleges terméketlenség és halál – ezek a nem kívánt mellékhatásai lehetnek annak a gyógyszernek, amelyet Jamaicában dealerektől lehet beszerezni. Az abortusztablettaként használt fekélygyógyszer-feketepiac mégis virágzik.


Jamaica hatóságai aggodalmukat fejezték ki, mert egy bizonyos, gyomorfekély gyógyítására használt tabletta mellékhatásai között szerepel a szülés idő előtti beindulása. A gyógyszert szájon át és a hüvelyben alkalmazva olyan erős méhösszehúzódások kezdődnek, amely következtében a magzat abortálódik.

A gyógyszernek persze szakszerű módon napi egy pirula az adagolása, ám azok a nők, akik más hatást akarnak elérni, egy óra leforgása alatt négy-öt szemet is bevesznek. Egy négytablettás kiszerelés ára – az utcán vásárolva – négyezer és tizenötezer dollár között mozog, de a nők sokkal nagyobb árat fizetnek érte – saját egészségüket.

“Egyes országokban az anya halálát is okozta már a gyógyszer, máshol pedig a méh szakadását idézte elő” – állítja Horace Fletcher, a Nyugat-Indiai Egyetemi Kórház Nőgyógyászati ​​és Szülészeti Tanszék professzora. Erre egyébként a forgalmazó cég is figyelmeztet: „A gyógyszer vetélést okozhat (néha a veszélyes vérzés miatt a beteg kórházi ellátást és sebészeti beavatkozást igényelhet). A tabletta méhszakadást is előidézhet a nyolcadik terhességi hét után. Ez súlyos vérzéssel, a méheltávolítás veszélyével és az anya, valamint a magzat halálával járhat.”

A hatóságok beszámolójából mégis az derül ki, hogy a gyógyszert a nők akár a terhesség hatodik hónapjáig is alkalmazzák olyan országokban, ahol tilos az abortusz.

A gyógyszergyártó is arról számolt be, hogy a gyógyszer túladagolása “súlyos nemkívánatos eseményekhez vezethet. Ezek között van az anyai vagy magzati halál; a méh hiperstimulációja, törés vagy perforáció amely sebészi beavatkozást vagy méheltávolítás, a petefészek eltávolítását teheti szükségessé; történhet magzatvíz embólia; súlyos hüvelyi vérzés, a placenta bennmaradása, sokk, magzati szívritmuszavar, és kismedencei fájdalom.” Azt is hozzáteszik, hogy nem tudnak teljes körű felvilágosítással szolgálni az összes kockázatot illetően – tudatta a LifeSiteNews. A gyártó ezért még 1993-ban a Wall Street Journal-ban közzétett levélben figyelmeztetett, melyben kifejtették, hogy ellenzik a gyógyszer abortusztablettaként való alkalmazását.

Ennek ellenére az abortuszt tiltó országok női körében – mint például Jamaica – egyre népszerűbb a gyomorfekély-gyógyszer, mivel az érintettek a mellékhatások ellenére még mindig ezt tartják az egyik legbiztonságosabb, mégis elérhető módszernek. Éppen ezért vannak olyan orvosok, akik szerint könnyebben hozzáférhetővé kellene tenni a medicinát, annak érdekében, hogy a betegek ellenőrzöttebb módon használják, elkerülve a lehetséges szövődményeket.