Hány kilót szed fel a kismama 9 hónap alatt?

Sokan aránytalan hízásnak gondolják, miközben átlagos esetben szükséges súlygyarapodásról van szó. A kismamákra az első trimeszter során ugyan még kisebb súlynövekedés a jellemző, viszont a második trimesztertől a heti gyarapodás mértéke jelentősen megnő. Kétségbe esésre azonban egyáltalán nincs ok!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 22. bencze.aron

Sokan aránytalan hízásnak gondolják, miközben átlagos esetben szükséges súlygyarapodásról van szó. A kismamákra az első trimeszter során ugyan még kisebb súlynövekedés a jellemző, viszont a második trimesztertől a heti gyarapodás mértéke jelentősen megnő. Kétségbe esésre azonban egyáltalán nincs ok!


Rengeteg nő panaszkodik, hogy az áldott állapot idején mennyivel is nő a testsúlya. Egy biztos, a magzat egészséges fejlődéséhez többletbevitelre van szükség, azonban emellett ugyanannyira lényeges némi zsírszövet elraktározása is, amiből a szervezet a szoptatás idején fedezni tudja a megnövekedett energiaigény egy részét. Természetesen testalkattól és magasságtól függően a mérték változhat, azonban a várandósság alatti testtömeg növekedés ideális esetben 10-12 kg közé tehető. Ebből a baba ~3,4 kg, a méh 0,9 kg, a méhlepény 0,7 kg, a magzatburok és a magzatvíz 0,8 kg, az anyai vérmennyiség növekedés 1,2 kg, a folyadékvisszatartásból eredő többlet 1,4 kg, a zsírlerakódás 3 kg, és mell mirigyállománya 0,45 kg.

Ellenőrizzük a gyarapodást!

Fontos tudni, hogy az anya terhességét megelőző testsúlya és az újszülött születési súlya között szoros összefüggés mutatkozik. Amennyiben a kismama terhesség előtti testtömege 15 százalékkal kisebb, mint a kívánatos, nagyobb az esély arra, hogy a csecsemő születési súlya alacsony lesz. Azonban a túlsúly, illetve az elhízás pedig a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás, a húgyúti fertőzések valamint a szülési komplikációk fellépésének kockázatát növeli.

De hogy egészen pontosan mi is számít ideális testsúlynak a terhesség előtt? A választ az úgynevezett BMI, azaz a testtömegindex adhatja meg, melyet az amerikai Nemzeti Szív, Tüdő és Haematológiai Intézet (NHLBI) 1998-ban tette közzé. A számítás egészen egyszerű: a testtömeget elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. Az eredmény négy különböző fokozatba sorolható:

18,5 alatt: alultápláltság (13-18 kilogramm gyarapodás elfogadható)
18,5 – 24,9: normál testtömeg (11-16 kg)
25 – 29,9: túlsúly (7-11 kg)
30 felett: elhízás (maximum 7 kilogramm!)

Amennyiben 1,65 méter vagy és várandósságod előtt 60 kiló voltál, akkor: 60/1,652=22,04. Vagyis a BMI-d szerint normál testalkatú vagy, így 11-16 kilót szedhetsz fel a kilenc hónap során.

Mit tehetünk rossz eredmény esetén?

Természetesen akkor sem szabad kétségbe esni, ha a BMI nem a legjobb eredményt mutatja. Szakemberek segítségével, egyénre szabott módon normalizálható az eredmény, a cél pedig az ideális testtömeg elérése vagy legalábbis megközelítése. Komolyabb mértékű súlyfölöslegnél a 25 alatti érték elérése már sikernek nevezhető. Túlsúly esetén mérsékelten csökkentett energiatartalmú étrend (1200-1500 kcal/nap) és rendszeresen végzett testmozgás javasolható. Viszont ügyelni kell arra, hogy a fogyás mértéke ne haladja meg a heti 0,5-1 kg-ot, és ne járjon egészségi kockázattal.

Milyen ütemben gyarapodjunk?

Normál testtömegű anyuka esetében a megfelelő táplálkozás a negyedik hónaptól kezdve heti 300-500 g súlygyarapodást eredményezhet. Az első trimeszter esetén még ennél is jóval kisebb a súlyváltozás, azonban érdemes figyelni arra, hogy az utolsó időszakban se emelkedjen ez az arány 500 gramm fölé! Ennél nagyobb mértékű, hirtelen hízás esetén érdemes szakemberrel konzultálni, mert ez a terhességi toxémia kialakulásának jele is lehet.