Hányszor „kukucskálnak be” a hasadba?

Mikor és hányszor kell terhességi ultrahangra menni? Mit fogok látni a felvételeken? Valóban fontosak az egyre többet propagált 3D-s, illetve 4D-s ultrahangvizsgálatok?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 06. czefernek.lena

Mikor és hányszor kell terhességi ultrahangra menni? Mit fogok látni a felvételeken? Valóban fontosak az egyre többet propagált 3D-s, illetve 4D-s ultrahangvizsgálatok?


Az ultrahangvizsgálat a terhesség alatti diagnosztika egyik legfontosabb eszköze. Azt, hogy a várandós anyukának a terhesség mely szakaszaiban van szüksége rá, a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság által kiadott protokoll szabályozza. Szövődménymentes terhesség esetén összesen négy szűrővizsgálatra van szükség:

Nulladik vizsgálat

A terhesség megállapítására használt, hüvelyi (transzvaginális) ultrahangvizsgálat úgynevezett diagnosztikai szűrés. Ez azt jelenti, hogy a terhesség tüneteinek jelentkezésekor ezzel igazolja az orvos a feltételezett diagnózist. A terhesség megállapításán túl a nulladik vizsgálat a terhességi kor meghatározását, ikerterhesség megállapítását és egyes kórállapotok felfedezését szolgáhatja (például méhen kívüli terhesség).

Első ultrahang-szűrővizsgálat

A szűrővizsgálatok egy már meglévő diagnózis esetén hivatottak feltárni bizonyos kórállapotokat. Az első ilyen vizsgálat legtöbbször hüvelyen keresztül történik, és ideje a terhesség 12-13. hetére esik. Ekkor a magzat szerveinek fejlődése már befejeződött, így nagyobb esély van a kóros fejlődésre utaló jelek felismerésére. Emellett a terhesség nagyságát is meghatározzák, valamint azt, hogy a magzat valóban él-e. A tarkóredő (nuchal translucency – NT) vastagságának meghatározása is ekkor történik. Ez azért fontos, mert a 4 mm, vagy annál vastagabb tarkóredő arra utal, hogy nagyobb az esély bizonyos magzati ártalmak előfordulására.

Második ultrahang-szűrővizsgálat

Ezt érdemes a 18-19. terhességi hétre időzíteni, az AFP-szűrés eredményének birtokában (Az AFP egy fehérje, amit a magzat mája termel, s aminek elvileg nem, vagy csak kis mértékben szabad átkerülnie az anya szervezetébe. Vérvizsgálattal mutatják ki, milyen koncentrációban található az anya szervezetében és ebből különböző fejlődési rendellenességek előfordulására lehet következtetni). A második már hasi ultrahangvizsgálat, a fejlődési- és kromoszóma rendellenességek gyanújeleinek kiszűrése, különböző kórállapotok felismerése.

Harmadik ultrahang-szűrővizsgálat

Hasi vizsgálat a 30-32. terhességi héten. Ilyenkor ellenőrzik a magzat növekedésének ütemét, mert a növésben való elmaradást már ekkor érzékelni lehet. Az egyéb kóros elváltozások kimutatása szintén célja a vizsgálatnak.

Negyedik ultrahang-szűrővizsgálat

A 36-38. héten javasolt hasi UH már a szülés várható körülményeit prognosztizálja: meghatározzák a magzat méretét, méhen belüli elhelyezkedését, valamint a méhlepény anatómiai és funkcionális állapotát és megvizsgálják a magzatvíz mennyiségét.

És a 3D?

A különböző, gyakran propagált 3D-s, illetve 4D-s ultrahangvizsgálatok nem képezik szerves részét a kötelező vizsgálatoknak, mivel nem a betegségek és fejlődési rendellenességek kiszűrésére szolgálnak, inkább úgynevezett „babamozik”. Ám ha kételyeink támadtak, hogy mindent észrevettek-e a kötelező ultrahang vizsgálaton vagy hogy a terhességi kor megfelel-e a valóságnak, szintén fordulhatunk a technika legújabb vívmányaihoz.