Harc a járványok ellen: oltatni kell?!

Az oltások fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek az európai védőoltási héten. A magyarországi helyzetet kiválónak tartják: az oltandó korosztályban az átoltottság meghaladja a 98 százalékot.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 22. bencze.aron

Az oltások fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek az európai védőoltási héten. A magyarországi helyzetet kiválónak tartják: az oltandó korosztályban az átoltottság meghaladja a 98 százalékot.


Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, évente világszerte az öt év alatti gyermekek közül 10,6 millió hal meg, közülük 1,4 millió azért, mert nem kapja meg a megfelelő védőoltást. A felnőttekkel együtt ez a szám hárommillió, 38 százalékuk kanyaró miatt hal meg – tette hozzá. Közölte, évente 22 millióan nem kapják meg a szükséges védőoltást a világon, ez a szám Európában 650 ezer.

Pusztai Zsófia elmondta, a célkitűzés, hogy 2015-re kanyaró- és rubeolamentessé váljon Európa. Az elmúlt három évben az újonnan regisztrált kanyarós európai esetek 90 százaléka az unióban volt tapasztalható – jegyezte meg. Ennek okairól szólva azt mondta: a világ egy része nem jut hozzá a védőoltásokhoz, az unióban pedig inkább az figyelhető meg, hogy kezdenek elfeledkezni a fertőző betegségek veszélyeiről az emberek, és ezért esetleg nem oltatják be a gyermeküket.

Ha a beoltottak aránya csak 95 százalékos, akkor nagy a veszélye annak, hogy újabb járvány törhet ki. Magyarországon 98 százalék az átoltottság – mutatott rá Pusztai Zsófia. Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója arról beszélt: Európa-szerte még járványok fordulnak elő, Magyarország viszont “remekül áll”, 2001-ben volt az utolsó kanyaró  megbetegedés, és azóta kilenc esetet diagnosztizálták. A kilencből öt esetben külföldről hozták be a kanyarót, Írországból, Ukrajnából, Romániából és Kínából kerültek be – tette hozzá.

A lakosság védettsége olyan jó – a kötelező védőoltási rendszer következtében -, hogy gyakorlatilag a fertőzések nem terjedtek tovább. A magyarországi helyzetet biztonságosnak lehet mondani – közölte Melles Márta. A közreadott sajtóanyag szerint az elmúlt három évben a WHO európai régiójában 90 ezer kanyaró megbetegedés fordult elő. A rubeolafertőzések
száma a régióban tavaly meghaladta a 20 ezret. A megbetegedések zöme védőoltással elkerülhető lett volna – hívták fel a figyelmet.

A WHO Európai Regionális Irodája nyolcadik alkalommal hirdette meg a védőoltási hét eseménysorozatát. A védőoltási hetet először 2005-ben hirdették meg. Az idén április 22. és 27. között zajló programokhoz a régióhoz tartozó valamennyi ország, azaz 53 állam csatlakozott. Magyarország hetedik alkalommal vesz részt a védőoltási hét programjaiban.