Harc az újszülöttekért! – Ahol az elhivatottság követelmény

Testvére gyermekkori műtéte repítette a gyermekorvosi pályára. Jelenleg a Honvédkórház Perinatális Intenzív Centrumát (PIC) vezeti. Dr. Nádor Csabával az orvosi elhivatottságról, a paraszolvenciáról és a PIC helyzetéről beszélgettünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 29. bencze.aron

Testvére gyermekkori műtéte repítette a gyermekorvosi pályára. Jelenleg a Honvédkórház Perinatális Intenzív Centrumát (PIC) vezeti. Dr. Nádor Csabával az orvosi elhivatottságról, a paraszolvenciáról és a PIC helyzetéről beszélgettünk.


Normális esetben egy érett újszülött a 37. – 40. terhességi hét között születik nagyjából 3000-3500 gramm súllyal. Koraszülötteknek a 37. terhességi hét előtt született újszülötteket nevezik, akik általában 2500 gramm alatti súllyal jönnek a világra. Nem csupán kisebbek a normálisnál, más testarányokkal rendelkeznek, és különböző szerveik is eltérően működnek, miután a méhen belüli fejlődés egy fontos szakaszát kénytelenek nélkülözni. Tüdejük, idegrendszerük, agyuk fejletlenebb, immunrendszerük sokkal gyengébb, mint 9 hónapra született társaiknál, így a különböző fertőzésekre is hajlamosabbak. Az idegrendszer éretlenségéből következően a koraszülötteknek mások a reflexei, reakciói és eltérően is viselkednek.

A koraszülöttek speciális ellátást igényelnek, melyet a perinatális-neonatális intenzív centrumban kaphatnak meg. Ebből az újszülöttekre szakosodott intenzív osztályból összesen 22 van Magyarországon, öt Budapesten, a többi főbb megyeszékhelyeken. Súlyuktól, állapotuktól, betegségüktől függően életük első heteit, hónapjait töltik itt a koraszülöttek. Az intenzív osztályok célja, hogy komplex orvosi kezelést biztosítson az arra rászoruló kora- és újszülöttek számára. Dr. Nádor Csaba hivatása is egy ehhez hasonló esethez köthető. Öccse 9 hónapos korában hasi műtéten esett át, ő ekkor mindössze 6 éves volt. Akkor döntötte el, hogy gyermekorvos lesz, és az elhatározásból valóság kerekedett.

A Honvédkórház III-as szintű PIC-jében elsősorban az intenzív ellátást igénylő koraszülöttekkel foglalkoznak, azokkal, akik születéskor 1000 grammnál kisebb súlyúak – tájékoztatta a Családhálót Dr. Nádor Csaba, aki jelenleg a legfontosabb problémának a nővérek helyzetét látja. Magyarázatképpen hozzáteszi: Európában egy ilyen ellátási egységben egy nővér maximum két gyermeket ápolhat a műszakjában, nálunk azonban olykor előfordul, hogy ennek a két-háromszorosa is szükséges. A doktor tapasztalata szerint az ápolószemélyzet külföldre vándorlása még nem jellemző, csakhogy új, frissen végzett nővérke ritkán kezd PIC-ben dolgozni. „Ez érthető, hiszen a fizetésük Magyarországon extrém alacsony!” – jegyzi meg. A rendkívül rossz helyzet ellenére a doktor úgy látja, a paraszolvencia egyértelműen káros, a magyar egészségügy egyik legnagyobb rákfenéje.Kiirtása azonban – figyelmeztet – csak a fizetések drasztikus emelésével érhető el.

Dr. Nádor Csaba elmondása szerint a magyar PIC-ek egészségügyi mutatói (halálozás, megbetegedések) megközelítik az európai átlagot, ezen belül a Honvédkórház PIC-je az élmezőnybe tartozik, még európai mércével is! A kiváló eredményekhez a doktor véleménye szerint hozzájárul az is, hogy a magas technikai felkészültséget igénylő munka mellett is „családbarátok” próbálnak maradni. „Ennek keretében még a legkisebb babák számára is adott a kenguru-módszer, amikor édesanyjuk mellkasán pihennek betakarva. A nyár végén született nálunk egy 1000 gramm alatti súlyú ikerpár. Velük gyakran megtörténik, hogy nemcsak az édesanya, hanem az édesapa is részt vesz a „babusgatásban”, és együtt énekelnek az ikerlányoknak” – elevenít fel egy megható történetet a PIC vezetője.

Véleménye szerint az elhivatottság ugyan minden szakmában szükséges, náluk azonban követelmény! „Enélkül sem az apró koraszülöttek gyógyítása, sem a szüleikkel való borzalmasan nehéz kommunikáció nem lehetséges” – fűzi hozzá.