Hasznos, ha minden nap ugyanazt a mesét kéri a gyerek

Mindig ugyanazt a mesét kéri újra és újra a gyerek? A tudósok szerint ez egyáltalán nem baj, sőt, okosabb lesz tőle. Talán furán hangzik, de ezzel alapozod meg a tanulmányi sikereit.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2018. július 08. Babaszoba
A szülő számára idegőrlő lehet a kedvenc mesét századjára elolvasni, ám most a tudósok találtak egy komoly motivációt a monoton tevékenységhez.

A szókincs és a szövegértés a kulcs

Amikor többször is elolvasol egy mesét a gyereknek, a szókincset sokkal alaposabban magáévá teszi, mintha mindig új mesét olvasol. A többszöri alkalom lehetőséget ad számára, hogy ismét hallja az új szavakat a szövegkörnyezetben, ezáltal a megismerési, szövegmegértési folyamat hatékonyabbá válik. Az előző olvasásnál – a gyermek által – figyelmen kívül hagyott szövegrészletek, szavak előtérbe kerülhetnek, amik segíthetik az “építkezésben”. Új elemek kerülnek a helyükre a fejében, színesedik a történet, és szép lassan elnyeri teljes, komplex formáját.
A tudósok szerint ez a szövegértési gyakorlat a tanulmányokban sokat segíthet a gyermeknek, ugyanis a tapasztalatok szerint a feleletválasztós teszteken jobban teljesítenek azok a diákok, akiknek sokat olvastak, és sokat olvasták többször ugyanazt a mesét. Hogy következik az egyik a másikból? A válasz a szövegértés és a szókincs. A gyakori meseolvasásnál a gyermek egy hatékony szövegértelmezési stratégiát is elsajátít, valamint nagy szókincsre tesz szert, ezáltal könnyebben megy majd neki az új szövegek kapcsán a szövegértés. S ez az alapja a feleletválasztós teszteken való sikeres szereplésnek, és általában véve a tanulmányi sikereknek.

A bejegyzés itt folytatódik.