Hasznosak-e a csilivili beszélő játékok, vagy még mindig a könyv nyer?

Egy friss kutatás szerint a hét nyelven tudó zenélő, világító és beszélő babajátékok kevésbé segítik a kisgyerekek beszédfejlődését, mint hagyományosabb társaik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kisbaba
2019. június 20. Dívány

Az Észak-Arizonai Egyetem munkatársai 10-16 hónapos gyermekek megfigyelése révén jutottak arra a következtetésre, hogy a napjainkban divatos high-tech babajátékok korántsem fejlesztik úgy a kicsik beszédét és nyelvi készségeit, mint a klasszikusabb játékszerek: a kirakósok, a babakönyvek és társaik. A kutatók szerint a kulcs a gyerekek és a szülők közötti interakcióban rejlik. A tanulmányról a Neuroscience News számol be.

Az együttlét fontossága

Dr. Anna V. Sosa beszédtudomány-professzor, az említett egyetem munkatársa és kollégái 26 szülő-gyerek párt figyeltek meg közös játékuk közben, de nem voltak közvetlenül jelen a játéknál, hanem hangfelvétel segítségével kaptak beszámolót a résztvevők otthonában lezajlott kísérletről. A játék során minden egyes szülő-gyerek párosnak különböző típusú babajátékokat kellett kipróbálnia: első körben modern, elektronikus játékszereket (beszélő, éneklő farmjátékot, mini laptopot, babatelefont), majd hagyományos babajátékokat (fából készült kirakóst, bébipuzzle-t), végül öt darab, kisgyerekeknek szánt képeskönyvet különféle témákban (állatok, színek, formák).

A cikk itt folytatódik.