Hívjuk sportolni a nagyszülőket!

Sokkal inkább az életmód, és kevésbé az öröklött hajlam befolyásolja az egészségi állapotot. Erre hívta fel a figyelmet egy kiadványban Monspart Sarolta. A világbajnok távfutó szerint fontos, hogy a nagyszülők sportolással, egészséges életmóddal minél tovább a család aktív részesei legyenek. A Család.hu cikke.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség
2017. október 25. Család.hu

A világon jelenleg csaknem 6,6 milliárd ember él, mindössze 28 éves átlagkorral. Az évszázad közepén, 2050-ben várhatóan 9 milliárd ember lesz a Földön, alig 10 évvel hosszabb, 38 éves átlagéletkorral. A lakosság csaknem egytizede 60 évesnél idősebb és az ENSZ adatai szerint 2050-re 600 millióról 2 milliárdra nő a 60 év felettiek száma. Így több lesz az idős, mint a gyermek.

Edzés nélkül az egészség is eltűnik

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok a Gyaloglással az egészségesebb idősödésért című kiadványban arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségi állapotot sokkal inkább az életmód határozza meg, mintsem az öröklött hajlam. Az egészség elvesztésének egyik, gyakori oka a testi edzettség hiánya. A rendszeres testedzés a korral egyenes arányban csökken, különösen a nők körében. Érdekes tény, hogy az idősek sokáig nagyobb veszteségnek ítélik meg a munkaerőpiacról való kiszorulást, mint az egészséggel összefüggő problémákat. Nem ritka, hogy először saját nagycsaládjukból izolálódnak, majd következik a társadalmi kirekesztődés.

Lelassítható az öregedés

A test összetétele, a fizikai erő és az egyén élettani működése, alkalmazkodó képessége a csecsemőkortól az időskorig folyamatosan változik. Az egyik legnagyobb átalakulás, hogy csökken a zsírmentes testtömeg a vázizomzat leépülése okán. Kivéve, ha rendszeres a testedzés, akkor ugyanis sokkal lassabb a folyamat. Monspart Sarolta arról is írt: a test alapanyagcseréje, mint fő energiafelhasználó is 9-12 százalékkal kevesebbet használ fel 70 éves korban, mint egy fiatal felnőttnél. Ezért is kellene elfelejteni a kiadós vacsorát 50 éves kortól. A ma is aktív egykori sportoló szerint idősebb korban a testedzés célja már nem az állóképesség teljesítményközpontú karbantartása, hanem a keringési-, mozgató- és idegrendszert érintő degeneratív folyamatok ellensúlyozása, az önálló életvitelhez és a megszokott életminőséghez szükséges feltételek minél hosszabb ideig történő megtartása.

Aki csak tud, gyalogoljon

Az egyik legtökéletesebb sportmozgás Monstpart Sarolta szerint a gyaloglás. Ha a mozgásszervi korlátozottság miatt ez nem megoldható, jó megoldás a szobakerékpár is, amely tavasztól őszig kint lehet az udvaron, míg télen a kissé nyitott ablak biztosíthatja az elegendő oxigént. Emellett más, nagy izomcsoportokat igénybe vevő, folyamatos, ciklikus mozgás, például a kerékpározás, az úszás, az evezés, a futás, a sífutás, a táncolás, a különböző gimnasztikai vagy kondicionáló tornák ajánlatosak. A fokozatosság azonban nagyon fontos – hívta fel a figyelmet a világbajnok távfutó.

Az időskori testedzés alapszabályai – Monspart Sarolta ajánlásával

– Sosem késő elkezdeni
– Minden kezdet nehéz, ez sem lesz könnyű
– Mozgás előtt ki kell kérni a családorvos tanácsait
– Fokozatosan kell emelni a mennyiséget és még lassabban a minőséget
– Nem szenvedni, hanem mozogni érdemes
– Társaságban kellemesebb gyalogolni, sőt, még izzadni is

A cikk ITT folytatódik.