Hogy lehet kiabálás nélkül normális gyereket nevelni?

Rémület, a biztonságérzet elvesztése, önbizalomhiány - csak néhány azok közül a hatások közül, amelyeket a kiabálás vált ki a gyerekekből. Nem kell, hogy így legyen, van ellenszer, 4 tippünk is van hozzá.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülő
2018. október 01. Dívány

Szülőként valószínűleg te is tapasztaltad már, hogy a gyerekek a lehető legjobbat képesek kihozni belőlünk, úgy játszanak az érzelmeinkkel, mint senki a világon. Mindeközben az is igaz, hogy a lehető legrosszabbat is ki tudják belőlünk hozni, ha elveszítjük a türelmünket, felemeljük a hangunkat és kiabálni kezdünk. (Tisztelet a kivételnek!) De milyen hatással van ez a gyerekünkre? És egyáltalán miért kiabálnak a szülők? A Healthline.com ennek járt utána.

Miért kiabálnak a szülők?

A rövid válasz az, hogy azért, mert túlterheltek és mérgesek, ami arra készteti őket, hogy felemeljék a hangjukat. Viszont ez a legkevesebb esetben oldja meg a helyzetet. Lehet, hogy a kiabálástól elcsendesednek a gyerekek egy rövid időre, de ebből még nem fogják megérteni, hogyan kellene viselkedniük. Röviden, ez csak a félelemre tanítja meg őket, de ettől még nem fogják megérteni a tetteik következményeit.

Nem újdonság, hogy a gyerekek a szüleiktől vesznek át, tanulnak meg egy csomó dolgot. Ha egy gyerek azt látja otthon, hogy a harag együtt jár a hangos kiabálással is, akkor az az ő viselkedésének is részévé válik. Ezért Laura Markham amerikai író és nevelési tanácsadó tanácsa ez: “Szülőként az elsődleges feladatod – amellett, hogy a biztonságot megadod a gyerekednek – az, hogy uralkodj a saját érzéseiden.”

A kiabálás hatásai

Ha valaha kiabáltak veled, akkor biztosan tudod, hogy attól még, hogy hangosabban mondták, nem értetted meg jobban. Na, hát a gyerekek sem különbek: a kiabálástól nem lesznek szófogadóak, sőt, még nehezebb lesz fegyelmezni őket. Minél jobban felemeled a hangod, annál kevésbé veszik majd az adást.

A cikk itt folytatódik.