Hogy szedhetjük le könnyen a ragtapaszt?

A ragtapasz lehető legkíméletesebb leszedése sokaknak okoz gondot, hiszen nem szeretnénk, ha a sérülés, a seb esetleg ismét felszakadna, újra vérezni, váladékozni kezdene. Mit javasol a szakember?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
vérzés
2018. május 31. Babaszoba
Van, aki a vizes áztatással próbálkozik, esetleg egyéb, extrémebb módszerekkel is, amelyeket olvasott valahol az interneten: ám ezeknek megvan az a veszélye, hogy a tapasszal együtt a sebet is feláztatják, vagy akár elfertőzik.
Ahhoz, hogy gyermekünket minél kíméletesebben tudjuk megszabadítani a ragtapasztól, Dr. Kiss Imre, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermeksebésze ad működőképes és veszélytelen ötletet, akitől a sebek megfelelő ellátásához is kaptunk néhány tanácsot.

Miért kell a ragtapasz?

Ragtapaszt több okból használunk: tervezett, steril műtét után maradt, ellátott, összevarrt seb esetén például azért, hogy a seb steril is maradjon, míg a nem steril – tehát váladékozó – seb esetén azért alkalmazzuk, hogy a váladékot minél jobban felszívja, így az alatta lévő seb gyógyulását minél jobban elősegítse. – Ilyen esetekben természetesen a kötést az elhasználódás függvényében, vagyis a váladékkal való telítődésnek megfelelően többször kell cserélni – tudtuk meg Dr. Kiss Imrétől.

Igaz, hogy nem szellőzik?

A ragtapasz használata ellen gyakran felmerül érvként, hogy ha a sebre tesszük, az nem tud megfelelően szellőzni, így nehezebben gyógyul majd a seb. Dr. Kiss Imre szerint általánosságban elmondható, hogy a steril sebek fedésére használt ragtapaszok felszíne úgy lett kiképezve, hogy azon keresztül a bőrről való párolgás megoldott legyen, így az alatta lévő bőr nem válik folyamatosan nedvessé. – Az valóban igaz, hogy általában majdnem minden sebnek jót tesz a szellőzés, de ezt a nem specifikus céllal konstruált kötszerek biztosítják, így nem kell attól tartanunk, hogy emiatt nem gyógyul majd a seb – mondta el a gyermeksebész.

A cikk folytatásához kattints.