Hogyan dobjuk fel a gyerek hangulatát?

A gyerekek néha (gyakran…) nyűgösek tudnak lenni, ami egyenes út a szülők nyűgösségéhez, ami viszont nagyon nem jó irányba szokta terelni a dolgokat. Szóval már csak a családi béke érdekében sem árt, ha megpróbáljuk megelőzni a hisztiket, ehhez próbálunk meg tanácsokat adni - foglalta össze a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. november 21. csalad.hu

1. Irány a szabad!

A legjobb és legegészségesebb megoldás (nekünk szülőknek is), ha szabadtéri programot szervezünk – így fogalmazzuk meg elegánsan azt, hogy kizavarjuk a gyerekeket az udvarra… A viccet félretéve, aki esetleg maga is sportol, az pontosan tudja, hogy egy kis testmozgás csodákra képes az emberrel, kimossa belőle a feszültséget, egyszerre adva energiát és nyugalmat.

Nincs ez másként a gyermekek esetében sem, szóval ha nyűgösködés van, esetleg az unalom üti fel fejét, akkor irány a szabad és a friss levegő! Nem feltétlenül kell messzire menni, bár ha tehetjük, akkor egy közeli erdő ideális célpont, elég csak mozogni kicsit, sétálni egyet.

Azt már csak nagyon halkan tesszük hozzá, hogy a fáradt gyerekkel este is kevesebb gond van, ami kész megkönnyebbülés.

2. Minőségi rágcsálnivaló

Valamirevaló szülő nem indul el otthonról gyerekkel rágcsálnivaló nélkül, mert tudja, szinte biztosan lesz egy pillanat, amikor az megmentheti a napot. Persze nem mindegy, hogy mit viszünk magunkkal.

Nálunk például ipari mennyiségben fogy a gyümölcs, ilyentájt már a narancs, a mandarin, az alma a nagy kedvenc, na és a pomelo, de azt kissé bonyolult útközben fogyasztani. Egy 2007-es tanulmány szerint nem is árt odafigyelni arra, mit is tartalmaz az az egy-két szelet akármi, mert a mesterséges színezékek, egyes tartósítószerek hiperaktivitást okoznak a 3-8 éves gyerekek között.

A nyugodt alvás nagyon sokat számít egy kisgyermek esetében

Egy fáradt gyerekkel este kevesebb gond van, ráadásul nyugodtabban is alszik

3. Nincs kütyü lefekvés előtt

Elméletileg nincs azzal semmi baj, ha a gyerek néz egy kis mesét, filmet mielőtt lefekszik, a gond csak az, hogy a gyakorlat mást mutat. A képernyő ugyanis felpörgeti a gyerekeket (is), így aztán nehezebb lesz őket lefektetni, és a villózó fény sem tesz jót. Maradjunk inkább a jól bevált mesélésnél, ami ráadásul nagyon fontos a szülő-gyerek kapcsolatban.

4. Masszázs

Nem baj, ha nem vagyunk szakképzett masszőrök, egy kis masszírozás, esetleg némi gyerekbarát testápoló kenegetése csodákat tesz. Nem csak a gyerekkel, velünk is. Az amerikai keleti orvoslással foglalkozó intézet, a Pacific College of Oriental Medicine szerint a masszázs nem csak a szülő-gyerek kapcsolat miatt fontos, de jelentősen csökkenti a stresszt is.

A fent felsoroltak persze nem garantálnak semmi, nem fogják minden esetben azonnal elmosni a rosszkedvet, de jó eséllyel működni fognak. Azt se feledjük, hogy sokszor egy ölelés és egy puszi is elég.

(via)