Hogyan hordozzuk télen a babát?

Az idő érzékelhetően egyre hidegebb és szelesebb, de menni télen is kell, sokszor babástul. Hogy a legkényelmesebb ilyenkor a hordozás? Mit tegyünk, hogy ne fázhasson a baba?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baba
2017. december 09. Hojdák Annamária

Liliputi hordozós kabát várandósan, elölbabával és hátibabával. Kép: https://www.liliputi.hu

Sok minden, amit az őszi hordozásról írtam, télen is érvényes, például, hogy melyik hordozóeszközöket tudjuk kényelmesen használni, és hogy milyen ruhába érdemes öltöztetni a babát – pl. overallba csomagolt állapotában télen sem a legelőnyösebb magunkra kötni. És télikabátban kötni overallos babát pl. batyu kötésbe – na, ez tanácsadóknak is igazán embert próbáló feladat lenne: együtt a mozgásában korlátozott karunk, az overallban alig mozgatható baba és az a tény, hogy a télikabátunktól nem érzünk semmit a kötésből. Vigasztaljon minket, hogy nem is érdemes megpróbálni, mert vannak sokkal jobb megoldások.

Amíg kicsi a baba

Ekkor könnyű dolgunk van, hiszen a baba még nem akar sehova elszaladni. Választhatjuk az őszi cikkben említett hordozótakarót, de, ahogy ott írtam, ezzel nincs megoldva a saját pluszrétegünk. Ha pedig hátra kötjük a babánkat, kénytelenek vagyunk kabátra, és még rá a takarót – ami nem csak a nehéz kivitelezés miatt előnytelen, de azért is, mert kabátra kis eséllyel sikerül jó kötést produkálnunk bármilyen eszközben.

Akkor hát mi legyen? Legjobb, ha hordozott babára vesszük a pluszréteget, vagyis mindkettőnkre. Elölhordozáshoz elegendő lehet a várandósan hordott télikabátunk, vagy egy bővebb dzseki. A babára meleg lábbelit és sapkát, sálat adunk, a hasát, mellkasát melegíti a testünk, hátul pedig a hordozó és a kabátunk. Van, aki hátra is ezt a megoldást veti be, úgy öltve magára a dzsekit, hogy a baba fejét kihagyja belőle. Ez persze nem a legkényelmesebb, hiszen a kettőnk közötti szakaszon fázunk – de egy sál a segítségünkre lehet.

Maternelle hordozós kabát, elöl hordozás. Kép: http://www.maternelle.hu

Marad tehát a hordozós kabát. Itt is több lehetőségünk van. Ha csak háti hordozáshoz használnánk, és szűkösebb az anyagi keret, valaki varrni tudó bármelyik kabátunkat átalakítja hátonhordozóssá. (Ahol én láttam ilyen lehetőséget: Fidini, Natur-Baba.) Én nagyon szerettem az ilyenemet. Egy hátránya van: ha útközben mégis elölhordozásra kell váltanunk, lehetséges, hogy kissé passzentosan tudjuk csak behúzni a cipzárt, a hátunkon pedig lesz egy felül résben végződő üres bugyor.

Ilyen az átalakított kabátunk. Úgy kellett kettőnkre lendíteni, aztán két stopgombbal a babára állítani. Fábián-Szabó Dóra munkája.

Sok gyártónál találunk elöl-hátulhordozós kabátot – használtan például ITT. Az elvük általában az, hogy egy hosszúkás betét cipzározható előre vagy hátra attól függően, hogy elöl vagy háton akarunk-e épp hordozni. Vagyis ebben váltani is tudunk – egy percet mondjuk igénybe vesz, míg a kabátot „átszabjuk”.

Tapasztalataim szerint csípő felett hordozáshoz (ld. karikás kendő, erszény, vagy pl. csípőkenguru szövött kendővel) ugyanazt a kabátot tudjuk használni, amit elöl hordozáshoz. Annyi, hogy nem tud olyan szép szimmetrikusan állni, de sem a babának, sem nekem nem volt kényelmetlen.

Például hol vehetünk hordozós kabátot:

NANA (beszámoló róla itt)

Natur-Baba

MAM

Liliputi

Maternelle

Magyarinda

 

Natur-Baba hordozós kabát háti hordozáskor. Kép: http://naturbaba.hupont.hu

Figyeljünk rá, hogy ne öltöztessük túl a babát a kabát alatt! Én mindig csak egy réteggel adtam rájuk többet, mint magamra, de hordozáskor a tőlünk felvett hőt is tekintetbe kell venni. Vagyis normál vastagságú kabáttal számolva elég a babára lábbeli, sapka, sál a kabát alatt háti hordozásnál is.

Lesz két kellemetlenség, amivel valószínűleg találkozni fogunk nagyobbacska baba háti hordozásakor; az első az, hogy szeretik lerántani a sapkát a saját fejükről. Megakadályozhatjuk, ha ún. űrhajós sapkát veszünk (ld. pl. itt) – ez lényegében sapkasál, és sokkal nehezebb elbánni vele, mint egy szimpla fejfedővel. A másik gyakori probléma, hogy a kapálózást kedvelő babák előszeretettel kiteszik a karjukat a hordozós kabátból. Eleinte engem aggasztott a jelenség, mindig visszagyömöszöltem, ő meg mindig kitette – végül beletörődtem. Ha eggyel több pulcsit adunk rá, pl. egy nem összezárt kardigánt, már megoldottuk a problémát, de létezik a célra hordozós bababoleró is.

Mikor már totyog a baba

… akkor nem ilyen egyszerű a helyzet hordozásilag, hiszen le-föl kéredzkedik, aminek eleget szeretnénk tenni (kivéve, mikor rohannunk kell – ilyen esetben én járó babát is kabát alá tettem, és „lefutottam” a szükséges kört).

Szóval, a totyogással a közös fedőrétegnek javarészt leáldozott, és maradnak az olyan élvezetes megoldások, mint ez itt, ni:

Én nagy babával is szerettem kendőzni, de télre vettem egy csatost, mert ahogy fentebb írtam, kabátban kötni… Amikor eljön a totyogó kor, legfeljebb az könnyíti meg a helyzetünket, hogy általában csak negyedórákról van szó.

Mikor ez a kép készült, a fiam elég váratlanul dőlt ki, ezért is van, hogy nem volt nálam lábszárvédő (avagy lábszármelegítő/babylegs). Ez a totyogó-hordozás fontos kelléke, mert ha magunkra kötjük a babát, a lábszára nagy eséllyel ki fog lógni (kivéve persze harisnya esetén). Léteznek direkt hordozáshoz készült nadrágok is. Ha pedig zavar, hogy a cipője összesároz, és nagyon felkészült tudsz lenni, vihetsz zacskót vagy lábzsákot, amit hordozáskor ráhúzhatsz.

Bárhogy is alakítod, biztatlak, hogy télen se hagyd ki a hordozást! A hóban, latyakban sokkal könnyebben haladtok így, mint babakocsival, a testkontaktus megnyugtatja a babát, és a hóesést nagyon jó így együtt nézni…

[kiemeles]Figyelem, a hordozós kabát nem hordozóeszköz, csak kettőtök „takarója”. Alatta ugyanolyan fontos az optimális pozíció, mint egyébként! Figyelj rá, hogy a baba légutai mindig szabadok maradhassanak, ne görnyedjen be. Elöl ezt könnyen ellenőrizheted, némi gyakorlattal háton is tökéletesen tudod biztosítani (és különben is érzed a lélegzését).[/kiemeles]


A szerző független babahordozási tanácsadó.

A kiemelt kép forrása: http://www.wet-room-norwich.co.uk