Hogyan kell helyesen orrot fújni?

Mindkét orrlyukát befogja és erővel fújja az orrát az óvodás korú gyerekek egy része - pedig így a váladék az orrmelléküregekbe vagy a fülkürtön át a dobüregbe is áramolhat, ami a nátha szövődményeinek kialakulásához vezethet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2012. február 24. szabo.daniel

Mindkét orrlyukát befogja és erővel fújja az orrát az óvodás korú gyerekek egy része – pedig így a váladék az orrmelléküregekbe vagy a fülkürtön át a dobüregbe is áramolhat, ami a nátha szövődményeinek kialakulásához vezethet.


Világszerte az egyik leggyakoribb megbetegedés a nátha, a kisgyermekek akár évente 8-10 alkalommal is megfertőződhetnek. Az átvészelt fertőzések után bizonyos immunitás alakul ki, ezért a fertőzések gyakorisága az életkorral csökken, ezzel együtt a nátha okozza a legtöbb iskolai hiányzást, a legtöbb táppénzes napot.

Több mint 200 vírus okozhat náthát, ezek cseppfertőzéssel terjednek, a leggyorsabban a közösségbe járó gyerekek körében. A nátha néhány nap alatt általában elmúlik, de gyakori a bakteriális felülfertőződés is. A kisgyermekkori nátha társbetegsége lehet az arcüreggyulladás és a fülkürthurut – az utóbbi tartós fennállása savós középfülgyulladáshoz is vezethet. Ezek oka a helytelenül végzett orrfújás is lehet.

Hogyan kell orrot fújni?

Orrfújáskor fontos, hogy egyszerre csak az egyik orrjáratot szabad kifújni, a másikat be kell fogni. Ha egyszerre próbálunk fújni mindkét orrlyukon át, a váladék egy része nem kifelé, hanem az orrmelléküregek irányába mozog, ahol besűrűsödve további problémákat okozhat. Érdemes orrfújáskor a fejet előrehajtani, hogy a gravitáció is segítse a váladék távozását, és többszöri erőteljes fújással eltávolítani a váladékot először az egyik, majd a másik orrjáratból.