Hogyan készüljek fel a szülésre?

Nagyon fontos, hogy a kismama felkészülten érkezzen a szülőszobába, a „jó” vajúdás kulcsa ugyanis az önbizalom. Anyáink korában legfeljebb a megfelelő légzéstechnika elsajátítására figyelmeztették a leendő anyukákat, ám napjainkban se szeri, se száma a terhességi előkészítő tanfolyamoknak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 19. czefernek.lena

Nagyon fontos, hogy a kismama felkészülten érkezzen a szülőszobába, a „jó” vajúdás kulcsa ugyanis az önbizalom. Anyáink korában legfeljebb a megfelelő légzéstechnika elsajátítására figyelmeztették a leendő anyukákat, ám napjainkban se szeri, se száma a terhességi előkészítő tanfolyamoknak.


Melyik kismama ne szeretne könnyű, komplikáció és fájdalommentes vajúdást? A pozitív szülésélmény nagyban függ a felkészültségtől, hiszen a kismama tájékozottsága egyben kulcs a sikerhez. Ennek fényében az sem meglepő, hogy egyes vizsgálatok szerint a felkészülésen részt vett kismamák 20 százalékkal ritkábban estek át császármetszésen.

Ahhoz ugyanis, hogy a vajúdó nő adott helyzetben pozitív magatartást tudjon tanúsítani, képes legyen megfelelően dönteni, segítséget kérni, vagy akár saját maga önnön segítségére sietni, tisztában kell lennie a szülés folyamatával és saját lehetőségeivel. Régen csupán könyvekből ismerhettük meg a szülés közben alkalmazott légzéstechnikát, ma azonban számtalan lehetőség közül választhatunk, ha információhoz akarunk jutni: videófilmek, online tanfolyamok közül válogathatunk, de komplex szüléselőkészítő program is létezik a kismamák számára. S hogy melyek a főbb trendek? Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót!

Gyakorlatorientált konzultációk

Honnan tudod, hogy elkezdődött a vajúdás, milyen jelei vannak? Mikor mi várható szülés idején? Mi lassíthatja le a folyamatot és hogyan tudjuk felgyorsítani? Mi a szerepe a fájdalomnak és mit kezdjünk vele? Vajúdási, szülési pozíciók – hogy segíthet a párod? Hogyan hatnak az érzelmek, a hormonok és a környezet a szülés folyamatára? Milyen számodra az ideális szülés, készíts szülési tervet! Milyen jogaid és lehetőségeid vannak a kórházban? – Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adnak választ adni azok a képzések, amelyek általában kisbaba-központokban, egészségházakban kapnak helyet. A kurzusokat úgy hirdetik, hogy amit lehet, ki is próbálhatunk a gyakorlatban…

Táncterápia

A tanfolyamon beszélgetés zajlik a szülés lefolyásáról, de kipróbálhatsz olyan mozgásos, kreatív „játékokat” is, amelyek lehetővé teszik, hogy ne csak beszéljünk a dolgokról, hanem megtapasztaljuk a természetüket. Megismerkedhetsz azzal , hogyan tudsz kapcsolatba lépni a légzéseddel, a hangoddal, a szülési testhelyzetekkel, a fájdalommal. A résztvevőket abban kapnak támogatást, hogy a saját útjukhoz közelebb kerülhessenek, hiszen ahányan vagyunk, annyiféleképpen szülünk.

Jóga

A jógaSzülés holisztikus (testi, lelki-érzelmi, illetve mentális) felkészülés a szülésre és az anyaságra, mely során a kismama és a tanár közös erővel azon dolgozik, hogy a várandósság időszaka mind testi, mind lelki értelemben a lehető legpozití­vabb és egészségesebb legyen a leendő édesanya és a kisbaba számára. A módszer többféle lehetőséget is kínál: általában a jóga mellett szülésfelkészítõ tanfolyamokat is kapunk és igény szerint dúlával is konzultálhatunk.

Orvosi felkészítés

Kórházakban is tartanak felkészítést a szülésre, itt általában olyan kérdésekre kapunk választ, hogy milyen vizsgálatokat kell elvégezni a 9 hónap alatt, vagy hogy felkészültél-e teljes mértékben kisbabád érkezésére? Azt is megtudhatjuk, melyek a szülés beindulásának egyértelmű jelei és hogy hány féle módon csillapítható a szüléssel járó fájdalom? Arra is választ kaphat a kismama, hogy ha vannak egészségügyi problémái, azok ártani fognak-e a babának, és hogy milyen ellátásokat, támogatásokat vehet igénybe vagy hogy melyek azok a módszerek, amelyekkel elképesztően egyszerűen karban tarthatja a testét.

Alternatív szülési lehetőségek

Itt a várandós kismamák tudatosságát szeretnék elősegíteni, hogy tudják, mi történik velük a várandósság 9 hónapja alatt, hogyan miként és miért változik meg a testük, milyen hormonhatások dolgoznak szervezetükben, és annak milyen következményei vannak, mi történik a szülésnél. Megismertetik a kismamákkal az alternatív szülési lehetőségeket, arra bíztatva őket, hogy próbálják ki, mert így tudhatják meg, hogy számukra melyik a legjobb vajúdásos pozíció, szülési helyzet, vagy alternatív segítési lehetőség. A cél, hogy az anya aktív részesévé váljon gyermeke születésének, s ősi ösztöneit meghallva úgy hozhassa világra születendő gyermekét, hogy az a legközelebb álljon „szülésélmény vágyaihoz”.

Szülést könnyítő nem-hagyományos technikák

A kismamák itt olyan, nem hagyományos szüléskönnyítő technikákat sajátíthatnak el, mint például az energiák összpontosítása vagy az akupresszúra. A különböző illóolajok használata és a lazítás. Ezek mindenféle előképzettség nélkül is elsajátíthatók, nem igényelnek különleges eszközöket, céljuk, hogy a vajúdást és a szülést könnyebben, illetve kevesebb fájdalommal élhesse át a szülőanya.

Papás-mamás

Ennek a módszernek a hirdetői azt vallják, hogy megéri a párnak kéz a kézben menetelni a szülővé válás erdeje felé. Mint mondják, ritka az olyan apa, akit betessékelnek a vizsgálóba a mamával együtt egy hüvelyi vizsgálatra, magzatvízminta-vételre, stb. Hosszú évek alatt szinte gyakorlattá vált, hogy az ultrahang vizsgálaton már részt vehetnek, de szülés közben előfordulhat, hogy kiküldik az apukákat. A papás szülőket támogató előkészítők célja, hogy az apa ne készen kapott információkat tudjon csak meg, hanem az anyával együtt gondolkodhasson a terhességről. Tudja, mit lehet és mit nem, felismerje a helyzeteket és képviselni tudja az érdekeit a várandósság alatt.

 

Nektek mik a tapasztalataitok a szülésre felkészítő tanfolyamokról?