Hogyan legyünk jó szülők és gazdik egyszerre?

A gyermekvállalás rendszerint kihívás elé állítja a kutyatulajdonosokat, hiszen mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy leghűségesebb barátunk hogyan fogadja majd az érkező babát. A szakértők véleménye azonban megnyugtathat minden kutyabarátot arról, hogy bizonyos játékszabályok betartásával nincs akadálya annak, hogy egyszerre legyünk szülők és gazdik is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2011. május 21. hslaszlo

A gyermekvállalás rendszerint kihívás elé állítja a kutyatulajdonosokat, hiszen mindenkiben felmerülhet a kérdés, hogy leghűségesebb barátunk hogyan fogadja majd az érkező babát. A szakértők véleménye azonban megnyugtathat minden kutyabarátot arról, hogy bizonyos játékszabályok betartásával nincs akadálya annak, hogy egyszerre legyünk szülők és gazdik is.


A kutya és gyerek kérdésében érdemes éles határvonalat vonni két különböző szituáció között: ha már kutya-tulajdonosként várunk babát a házhoz és ha a gyerek mellé szeretnénk kutyát hozni.

Az előbbi helyzet talán nehezebb lehet, hiszen ilyenkor egyfelől kutyánk új helyzetbe kerül, másrészt sok gazdi érzi úgy, választania kell. Az ilyenkor megfogalmazódó aggodalmak között rendszerint szerepelnek a különböző betegségek és az esetleges támadástól való félelem. A szakemberek szerint azonban minden probléma megelőzhető egy kis odafigyeléssel és megfelelő óvintézkedések bevezetésével.

Irány az állatorvos!

Dr. Lehoczky Imre kisállatgyógyász szakállatorvos és Varga Györgyi állatorvosi asszisztens, a Pesterzsébeti Állatorvosi Rendelő munkatársai igyekszenek a gyakran felmerülő félelmeket eloszlatni.

A betegségek közül érdemes kiemelni, hogy a – talán legsúlyosabb – toxoplazmózist a macskáktól, a nyers hús és mosatlan korábban bélsárral fertőzött eper, zöldség, saláta fogyasztásával lehet elkapni, ami leginkább a terhesség ideje alatt jelenthet veszélyt. A felnőttek és gyerekek esetében a betegség megelőzhető a normál személyi higénia szabályainak betartásával, rendszeres, alapos kézmosással. Ezek az óvintézkedések ajánlottak a kutyák és macskák esetében is előforduló fonálféreg (toxocara) fertőzés elkerüléséhez, amit a gyerek az állat ürülékéből, például a homokozóból szedhet össze. A kutyát már kéthetes korban az alomban féreghajtani kell, ezt követően kéthetente, a felnőtt ebeket és macskákat pedig negyedévente.

Gyermekek leggyakrabban a homokozóban fertőződnek meg, ezért fontos a kerti kis homokozókat használat után mindig letakarni. Ha a kutya mellett a kisgyereket is megtanítjuk arra, hogyan játsszon, könnyen elkerülhetjük a bajt. Amennyiben ez már megtörtént, tudnunk kell, hogy az orsóféreg nem látszik a székletben, így a tünetek jelentkezésénél – hasfájás, száraz köhögés és láz – forduljunk a háziorvoshoz, hogy az kizárhassa ezt a lehetőséget is.

Amennyiben kutyás házba várunk babát, érdemes előtte felkeresni állatorvosunkat is, aki megvizsgálja kedvencünket, ráadásul hasznos higiéniás tanácsokat adhat a biztonságos körülmények megteremtéséhez, valamint a kutya neveléséhez is. A rendszeres állatorvosi vizsgálattal a későbbiekben is megelőzhetőek a fertőzések és egy ilyen egészséges kutyával felnövő gyerek a későbbi életére is olyan védettséget szerezhet, ami saját immunrendszerét teszi ellenállóbbá.

Neveljük a kutyát és a gyereket is!

Dr. Lehoczky Imre úgy véli, bátran lehet a meglévő kutyusunk mellett kisbabát nevelni, de mindig legyen felügyelet, a kutya legyen a falkarangsor végén, a gyermeket pedig tanítsuk meg a kutya tiszteletére.

Egy jól szocializált, a családi rangsorban megfelelő helyen álló kutyának általában nem jelent különösebb lelki megterhelést a kisgyermek születése. Egy jól nevelt, fegyelmezett, az együttélés szabályaival tisztában lévő állat, ha mozgásigényét kielégítik és továbbra is odaadóan gondoskodnak róla, tisztelni fogja az új jövevényt, hisz az a szeretett falkavezérének utóda. Javasolni szokták, hogy már a kórházból küldjünk haza a gyerek illatmintájával valamilyen tárgyat, amit a házikedvenc megszaglászhat – utána természetesen jutalmat kap, így kellemes élménnyel kapcsolva össze a baba illatát. A kutyák, akik már korábban is találkoztak „emberkölykökkel”, könnyebben elfogadják a jövevényt, így ha eddig nem tettük, érdemes a találkozás előtt már gyerektársasághoz szoktatni barátunkat.

Abban az esetben azonban, ha a kutya eddig túldédelgetett, szabályok nélkül élő gyerekpótlék volt, vagy pont ellenkezőleg, a család életéből kizárt, szocializálatlan, csak a kertben élő, nem sétáltatott, esetleg láncon tartott vagy állandóan kennelbe zárt házőrző, akkor sokkal körültekintőbbnek kell lennie a családnak, mert a kutyának az aprócska, fura hangokat adó emberpalánta félelmetes lehet, vagy akár zsákmánynak is tekintheti. Kisgyermeket éppen ezért, soha semmilyen kutyával nem szabad felügyelet nélkül hagyni, mert nem ismerik egymás kommunikációját és könnyen – akár játékból is – fájdalmat, sérülést okozhatnak egymásnak.

A gyerekekben mihamarabb tudatosítani kell, hogy a kutyák is élőlények, tisztelnünk kell őket, és ugyanúgy érezhetnek fájdalmat, mint az emberek. Ezzel elérhetjük azt is, hogy elsajátítsa a felelős gazdi szerepét, ami nem a mi vállunkról vesz le feladatokat, hanem a gyereknek tanítja meg a törődést, a rendszeresség fontosságát és egyúttal azt is, hogy a legjobb barát mennyi odafigyelést igényel.

Fontos a megfelelő fajta megválasztása!

Abban az esetben, ha a csemete érkezésekor nincsen még kutya a háznál, fontos a megfelelő fajta, illetve a kutya életkorának megválasztása. Gyakran szereznek be totyogós korú gyermek mellé apró kiskutyát, abból az okból, hogy együtt nőjenek fel. Ez azonban nagyon átgondolatlan döntés az állatorvos szerint, hiszen egy tejfogas, nem szobatiszta, rágcsálós, neveletlen, törékeny kölyök sok csalódást és problémát okozhat, ráadásul 6-8 hónap alatt felnőtté válik.

Sokan félnek idősebb kutyát a családjukba fogadni, mondván nem szokik meg, ám ez – ha gondosan választottuk ki az egyedet – nem igaz. Olyan ideiglenes befogadó családból szabad csak örökbefogadni, vagy olyan lelkiismeretes tenyésztőtől kell vásárolni növendék vagy felnőtt kutyát, ahol azt kellőképpen megismerték, körültekintően szocializálták, sok helyzetben tesztelték, és alapvető dolgokra megtanították.

A megfelelő fajta megválasztása is nagyon fontos. Ha fajtatiszta kutyában gondolkodik a család, nem szabad divatból vagy filmek hatására fajtát választani, alaposan utána kell olvasni milyen tartási, mozgási, foglalkozási igényei vannak, ki tudják-e azokat maradéktalanul elégíteni az elfoglalt hétköznapokban is, mert ha elhanyagolják az állatot, abból idővel biztosan problémák lesznek.

Általánosságban elmondható, hogy a szuka kutyák családcentrikusabbak, és ivartól függetlenül az ivartalanított kutyák sokkal kiegyensúlyozottabbak, türelmesebbek, elfogadóbbak. Domináns, szocializálatlan, felnőtt, ivaros kan kutya beszerzése mindenképp kerülendő egy kisgyermek mellé az eb méretétől és fajtájától függetlenül! Hogyha ezeket a tanácsokat figyelembe véve választanak kutyát, akkor egy megbízható, kellemes, könnyen beilleszkedő, sok örömöt adó kedvenc kerülhet a családjukba.