Hogyan nyugtassuk meg a hasfájós babát?

Létezik egy olyan sírástípus, amelyre szinte gondolkodás nélkül mindenki rávágja, aki már látott közelről csecsemőt: na, ez a hasfájós sírás!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 20. bencze.aron

Létezik egy olyan sírástípus, amelyre szinte gondolkodás nélkül mindenki rávágja, aki már látott közelről csecsemőt: na, ez a hasfájós sírás!


A kicsi felhúzott térdekkel, görcsösen ökölbe szorított kézzel, ellilult fejjel, torkaszakadtából üvölt, még levegőt is alig vesz közben.

– Ha szopás közben kezdi, mégpedig alighogy mellre kerül: lehet, hogy a túl gyorsan szájába ömlő tej zavarja. Szoptassuk függőleges helyzetben, ne a babára hajolva.
– Ha evés közben, pár perc múlva kezdi: lehet, hogy már nagyon éhes volt, túl mohón evett, sok levegőt nyelt. Vegyük le a mellről (vagy a cumisüvegről), beszéljünk hozzá halkan, megnyugtatóan, körkörösen masszírozzuk a hátát, miközben böfiztetjük. Ha a súlya sem fejlődik jól, sőt veszít belőle és sokat bukik, refluxbetegségre is gondolni kell.
– Ha evés után sír: elképzelhető, hogy nem bírja a tápszert. Tápszeres babáknál gyakori a székrekedés. Lehetséges, hogy a szopós babát az anya által fogyasztott tehéntej, tejtermék zavarja. Más étel is szóba jöhet. Figyeljük meg, milyen szabályszerűség tapasztalható a sírásában! Ha akkor is sír, amikor már csak főtt rizst eszünk, biztosak lehetünk abban, hogy nem a mama étrendje volt a kiváltó ok.