Hogyan szabaduljunk a szénanátha tüneteitől?

Mi van akkor, ha nem akar elmúlni a nátha? Ha a szemünk is elkezd viszketni, akkor gyanakodni kezdhetünk. Lassan itt a vírusos náthaszezon vége, közeleg a szénanátha időszaka. Egyre többen és többen szenvednek ettől a betegségtől. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 28. bauknecht.hajnalka

Náthát 120-féle vírus okozhat, tüsszentéssel, illetve kézről kézre adással terjed. A fertőzött emberek által megfogott tárgyakon, emberi kézen egy napig is életben maradnak a kórokozók, így is megfertőződhetünk. Ezért nagyon fontos a gyakori kézmosás, ha náthásak vagyunk, tüsszentünk, köhögünk. Legújabban azt tanácsolják, óvodákban is azt tanítják, hogy ne is kézbe, hanem könyökhajlatba tüsszentsünk. Tulajdonképpen logikus.


De mi van akkor, ha nem akar elmúlni a nátha? Ha a szemünk is elkezd viszketni, akkor gyanakodni kezdhetünk. Lassan itt a vírusos náthaszezon vége, közeleg a szénanátha időszaka. Egyre többen és többen szenvednek ettől a betegségtől. De mi is ez? Az immunrendszer tévedése. Az allergiás túlérzékeny az allergén anyagra. A szervezet úgy viselkedik, mintha ezek az  egyébként ártalmatlan anyagok veszélyt jelentenének számára.

Már kimutatták, hogy az allergiás megbetegedések hátterében gyakran állnak lelki tényezők, mint például a stressz.

Tünetei

Tüsszögés, vizes orrfolyás, szemviszketés a legalapvetőbb tünetei a szénanáthának. Van, akinél enyhébbek a tünetek, van, akinél erősebbek. Fáradtságot, fejfájást is okoz többeknél.

Kiváltó okai a különböző virágporok (pollenek) és gombaspórák lehetnek.

Mikor kezdődhet?

Magyarországon már február végén elkezdődhet a kora tavasszal virágzó fák miatt (mogyoró, nyír, éger, kőris). Többeknek okoz gondot azonban az április végétől júliusig tartó időszak, amikor a különböző füvek és gabonafajták okozzák a tüneteket. A legismertebb okozó, a parlagfű (és társai, az üröm, útifű, csalánfélék) augusztustól szeptember-októberig árasztja a polleneket.

Kezelés

Enyhébb tünetek esetén, illetve, ha terhesség, szoptatás időszakában vagyunk, próbálkozhatunk homeopátiás készítményekkel, gyógynövényekkel. De ha szerencsések vagyunk, a másállapot megszabadít az allergia kínzó tüneteitől.

Sajnos tény, hogy az allergiás tünetek évről évre egyre erősödnek, így előbb-utóbb elmegyünk az allergológushoz, aki antihisztamin tartalmú gyógyszert, orrsprayt, valamilyen szemcseppet fog felírni. Ezek eleinte igen hatásosak, de sokan panaszkodnak, hogy annyira erős az allergiájuk, hogy már ez sem segít.

Léteznek alternatív lehetőségek is az allergia kezelésére, ilyen az akupunktúra. Állítólag, ha két hónappal azelőtt, hogy kiújul a betegségünk, részt veszünk egy 6-10 alkalmas akupunktúrás kezelésen, nem jelennek meg a tünetek. Talán érdemes kipróbálni.