Hogyan tanítsuk gyermekünket beszélni?!

A gyermekek a beszéd elsajátításának képességével jönnek a világra, ám ahhoz, hogy jó színvonalon tudják kifejezni magukat, olyan környezetre van szükségük, ahol figyelnek rájuk, és sokat beszélgetnek velük – szögezte le portálunknak Scheiber Dóra, az Országos Egészségügyi Intézet (OGYEI) gyermekorvosa, a Hogyan figyeljünk gyermekünkre? kiadvány hazai gazdája.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 06. bencze.aron

A gyermekek a beszéd elsajátításának képességével jönnek a világra, ám ahhoz, hogy jó színvonalon tudják kifejezni magukat, olyan környezetre van szükségük, ahol figyelnek rájuk, és sokat beszélgetnek velük – szögezte le portálunknak Scheiber Dóra, az Országos Egészségügyi Intézet (OGYEI) gyermekorvosa, a Hogyan figyeljünk gyermekünkre? kiadvány hazai gazdája.


A szakember kitért arra is: mire gyermekünk 3-4 éves lesz, a nyelvet többé-kevésbé elsajátítja. Véleménye szerint a világról szóló ismeretei jelentős részét a kicsi úgy szerezheti meg, ha anyanyelvét annyit használja, amennyit csak lehet. Ez a végtelen csacsogás és a „miért korszak” formájában is jelentkezik. Próbáljon meg olyan türelmesen figyelni és válaszolni, amennyire csak lehet! – figyelmeztetett Scheiber Dóra.

Amikor a gyermek beszélni tanul, valószínűleg lesznek sajátos szavai, és néha összekever kifejezéseket. A tanulás alapvető részét képezi a próbálgatás és vele együtt természetesen a hibázás is. Ebben a korai időszakban nem szükséges javítgatni a hibákat, viszont odafigyeléssel, érdeklődéssel, adott esetben dicsérettel a szülő tudja jutalmazni a kicsit. Amennyiben a szülő helyesen beszél, az egy átlagos fejlődésű gyermek esetében elég a megfelelő nyelvi fejlődéshez.

Választ minden kérdésre!

A gyermekek időnként fáraszthatják szüleiket az állandó fecsegéssel és kérdezősködéssel. Ezzel kapcsolatosan Scheiber Dóra arra hívta fel a figyelmünket, hogy könnyebb ezt elviselni, ha arra gondolunk közben: ezzel hozzásegítjük gyermekünket az ismeretek elsajátításához.  – Valószínűleg gyermeke a legegyszerűbb válaszokkal is megelégszik, sőt ha igazak, az ilyen válaszok a legjobbak. Ne rázza őt le „Azért, mert én azt mondtam” válasszal.
A szakember szerint érdemes igazán odafigyelni, hogy vajon pontosan mit szeretne tudni a gyermekünk. Illetve arra is, ő maga mit gondol az adott dologról? A válaszadás előtt erre akár vissza is kérdezhetünk – adott tanácsot az OGYEI gyermekorvosa, aki magyarázatképpen hozzátette: nem tudományos előadásokra, hosszas magyarázatokra van szükség. A kisgyermek számára, egyszerű és érthető formában kell igaz választ adni.

Figyelmeztető jelek

Ha gyermeke boldogtalannak látszik, vagy visszautasítja a beszélgetést, elképzelhető, hogy valami baja van. Lehet, hogy nem érzi az érdeklődését, vagy valami olyat szeretne megosztani, amit nehéz kifejeznie – mutatott rá egy mindennapi problémára Scheiber Dóra. A szakember szerint a szülőknek ezekben az esetekben minél előbb lehetőséget kellene biztosítania egy kiadós beszélgetésre, lehetőleg olyan alkalommal, amikor a gyermek kipihent.
A gyermekorvos szerint rendkívül fontos a képeskönyvek közös nézegetése is. „Meséljen neki fejből, olvasson neki mesét. Ez javítja a figyelmet, segíti az anyanyelv elsajátítását és az érzelmi fejlődést, egyben lehetőséget ad, hogy beszélgetést kezdjenek a gyermek gondolatairól és érzéseiről” – hangsúlyozta az OGYEI gyermekorvosa. Scheiber kitért arra is, lényeges, hogy legyen egy meghatározott és biztos időpont az együttlétre. Mint folytatta, természetesen nehézséget okozhat, hogy rendszeresen időt szakítson gyermeke meghallgatására, azonban a lefekvés előtti időszak alkalas lehet erre.