Hogyan válik apává a férfi?

Mindenkitől azt hallani, mennyire meghatározó pillanat az apává válás, éppen ezért talán kevesebb szó esik arról, hogy bizony nem minden férfiban alakul ki azonnal a kötődés újszülött gyermekéhez. Ettől nem kell megijedni, nem árt viszont őszintén beszélni róla. A Család.hu írása.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
férfi
2017. június 21. Család.hu

„Természetesen kézbe fogta a gyermekünket. Készültek közös, mosolygós képek róluk. Néha-néha pelenkát is cserélt, szundikált a babával a mellkasán, ahogy a legtöbb férfi szokta. De nem tudtam elhessegetni azt a kínzó érzést, hogy a férjem nem szerelmesedett bele annyira a gyermekünkbe, mint én, és ez a félelem csíráját ültette el bennem, hogy mégsem lesz belőle olyan jó apa, amilyennek reméltem”vallotta be írásában az amerikai Rita Templeton.

Persze az is lehet, hogy ez csak valamiféle üldözési mánia volt a kismama részéről, ismerte el ő is, hiszen jórészt apa nélkül nőtt fel, ezért olyan édesapát szeretett volna a saját gyermekének, aki mindig jelen van az életében, megtanítja biciklizni, horgászni viszi – egyáltalán, ott van neki. „A saját apám, mielőtt belefáradt volna az apaszerepbe, és lelépett, az úgynevezett ’hagyományos’ apafigurát hozta – ő volt a pénzkereső, ő volt az, aki kicserélte a villanykörtét, és elvégezte a ház körüli teendőket. De sosem volt az, akire az ember rábízta volna a titkait, vagy szívesen lógott volna vele. A másik megölelése, egyáltalán: a szülői szeretet bármilyen jele, nem az ő stílusa volt” – írta Rita.

Ő természetesen más apát akart a gyermekeinek, olyat, aki minden nap bizonyítja, milyen fontosak a számára, aki aktívan jelen van az életükben – amilyet magának is mindig is szeretett volna. Visszatérve a gyermeke születése utáni időszakra, a hetek (majd a hónapok) csak múltak, és bár a férje segítette mindenben, tisztán érezte, hogy a részéről ez inkább kötelesség, mint öröm. Amikor már éppen kezdett volna nagyon kétségbeesni, a hatodik hónap környékén valami megváltozott, mintha a férje és a kisfiuk kapcsolata beindult volna.

A férfi rájött, mivel tudja szinte bármilyen körülmények között megnevettetni a fiát, és imádta, hogy a kacaja a sajátjának a kisgyermekes változata. Ez mindent megváltoztatott, és Rita nagy megkönnyebbüléssel jött rá, hogy a férje alighanem csak kicsit későn érő típus, legalábbis ami az apaságot illeti, és egyszerűen szüksége volt a gyermek tudatos reakcióira, visszajelzéseire ahhoz, hogy képes legyen szoros kapcsolatot kialakítani vele.

Ami nem véletlen, hiszen ilyen szempontból az anyáknak könnyebb dolguk van. Ők az első pillanattól mindent odaadnak a gyermeknek, kilenc hónapjuk van arra, hogy megtapasztalják a növekedését, aztán ott van a szülés folyamata, és a hormonok is segítenek nekik.

A cikk ITT folytatódik.