Hogyan vegyük rá a lányokat a több sportra?

Egy friss brit felmérés szerint a lányok kevesebbet sportolnak, mint a fiúk. A kérdés az, mi ennek az oka és mit tehetnénk azért, hogy ez megváltozzon - írja a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2018. március 14. csalad.hu

A brit statisztikai hivatal (ONS) „Gyermekek és a kinti szabadidős- és sporttevékenységek” címet viselő kutatásának adatai szerint a fiúk lényegesen több időt töltenek sporttal naponta.

Egy 15 éves fiatal naponta átlagosan 68 percet sportol az Egyesült Királyságban – derül ki az első alkalommal elvégzett felmérésből. „A fiúk sokkal több időt töltenek a sporttal, mint a lányok, de érdekes módon mindannyian egyformán élvezik ezt a tevékenységet, amikor már részt vesznek benne” – mondta az ONS rangidős kutatója, Dawn Snape.

Az eredmények egyik oka lehet, hogy a médiában a gyermekek sokkal több férfit látnak sportolni, a nők csak a tartalmak 7 százalékában jelennek meg ilyen szerepben.

„A lányokban tudatosítani kellene, hogy a sport mindenkié és a részvételük számít” – nyilatkozta Siobhan Freegard, a ChannelMum.com szerkesztője.

Kate Dale, a This Girl Can program stratégiai vezetője szerint az ítélkezéstől való félelem szintén visszatartó erő. „Ez egy nagy akadály a nők és a lányok előtt, ha fizikai aktivitásról van szó, a kor, a méret, az alak és egyéb körülmények is befolyásolják a részvételt” – tette hozzá Kate Dale.

A lányokban sok a kétely, attól félnek, kinevetik vagy megszólják őket, mert túl kövérek, túl vékonyak, nem elég ügyesek, nem elég kecsesek, sőt még attól is félhetnek, hogy nem tetszik majd valakinek, hogy tanulás helyett sportolnak.

A kérdés tehát az, mit tehetünk azért, hogy a lányok is szívesebben sportoljanak.

A tippekért kattints.