Hol marad koszos a kezünk kézmosás után?
A legtöbb ember nem fordít elég gondot az ujjvégek, a kézhát és a hüvelykujj megtisztítására. Pedig a kórokozókkal szembeni hatékony védekezéshez a kéz minden részére kiterjedő, szappanos, legalább 20 másodpercig tartó kézmosás szükséges.
A legtöbb ember nem fordít elég gondot az ujjvégek, a kézhát és a hüvelykujj megtisztítására. Pedig a kórokozókkal szembeni hatékony védekezéshez a kéz minden részére kiterjedő, szappanos, legalább 20 másodpercig tartó kézmosás szükséges.
A nap folyamán a különböző tárgyak, személyek, állatok és felületek érintése során a kézen gyűlnek össze a legkoncentráltabban a baktériumok. Ha mikroorganizmusokkal szennyezett kézzel megérinti valaki a szemét, orrát vagy a száját, a baktériumok a bőr védelmi vonalát megkerülve könnyen bekerülhetnek a szervezetbe. Bár a kézfejet nem lehet teljesen megtisztítani a veszélyes mikroorganizmusoktól, a gyakori kézmosással alaposan megtizedelhető a baktériumok, vírusok száma, jelentősen csökkentve a fertőzés átvitelének kockázatát.
Mikor kell kezet mosni?
Mindig kezet kell mosni étkezés előtt, sérülések, sebek ellátása előtt, kontaktlencse behelyezése/eltávolítása előtt, élelmiszerek – különösen nyers hús – előkészítése után, a mellékhelyiség használata, pelenkacsere után, állatokkal való érintkezés után, orrfújás, köhögés, tüsszentés után, fertőző betegek ellátása után. Kézmosásra van szükség a háztartásban keletkezett szeméttel való érintkezés, illetve a takarítás során használatos vegyszerekkel, törölgetésre használt rongyokkal történő érintkezés után is.