A hormonális fogamzásgátlók növelik az öngyilkossági hajlamot

Van, aki használja, van, aki használta, van, aki pedig eleve elveti, de tény, hogy a hormonális fogamzásgátló eszközök alkalmazása napjainkban is nagyon elterjedt a fogamzóképes nők körében. Most újabb kutatási eredmények bizonyítják: ezek a készítmények bizony komolyan beleszólnak testünk működésébe.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
öngyilkosság
2018. január 16. Czefernek Léna

Akármilyen új gyógyszert is kapunk orvosunktól, valószínűleg mindannyian azzal kezdjük, hogy elolvassuk a nem kívánt mellékhatások listáját. Nincs ez másként a hormonális fogamzásgátlók esetében sem. Ám nem árt tisztában lennünk azzal, hogy csupán az elmúlt két évben három új, olyan nagyszabású kutatás eredményeit publikálták, amelyek újabb és újabb rizikótényezőkkel egészítik ki az amúgy sem csekély listát.

Mellrák

Decemberben jelent meg annak a tanulmánynak az eredménye, amelyet dán kutatók végeztek 1,8 millió nő részvételével több mint egy évtizeden keresztül. Ebből világosan kiderül, hogy még a piacon elérhető, legújabb generációs hormonális fogamzásgátlók is növelik a mellrák kialakulásának kockázatát. A megfigyeléseket elemezve kimutatták: százezer, hormonális fogamzásgátlót alkalmazó nő közül tizenháromnál alakul ki mellrák évente, amely csak Dániában az évi 55 megbetegedéses esetet 68-ra duzzasztja.

Azért is jelentősek ezek a kutatási eredmények, mert a fogamzásgátló és a mellrák kockázata korábban is ismert volt, ám az nem, hogy a jelenleg alkalmazott, csökkentett ösztrogéntartalmú készítmények hatása is hasonló.

Öngyilkosság

Egy másik, szintén a dán kutatócsoport által novemberben közölt tanulmány még elkeserítőbb jelenségre hívja fel a figyelmet: azok között a nők között, akik bármilyen formában használtak hormonális fogamzásgátlót (mindegy, hogy tablettát, tapaszt, hüvelygyűrűt vagy méhen belüli eszközt) emelkedett az öngyilkosság, az öngyilkossági kísérlet kockázata. A 8,3 évig megfigyelt, mintegy félmillió nő közül háromszor annyian követtek el vagy kíséreltek meg öngyilkosságot azok, akik használtak valamilyen hormonális módszert (vagy nemrég hagyták abba), mint azok, akik egyáltalán nem vagy már régebben éltek ezzel az eszközzel. Az első öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok már két hónapos használat után jelentkezhetnek – hívják fel rá a figyelmet a kutatók.

Depresszió: a serdülők és a fiatal nők a leginkább veszélyeztetettek

Arra már a fent említett kutatás is kitér, hogy a legveszélyeztetettebb korosztályt a kamaszlányok jelentik öngyilkosság tekintetében. Egy harmadik, 2016-os tanulmányban arra keresték a választ ugyanezen dán kutatócsoport tagjai, van-e összefüggés a hormonális fogamzásgátlók alkalmazása és a depresszió, mint klinikai kórkép előfordulása között. Nem meglepő, hogy a megfigyelések már akkor arra engedtek következtetni, hogy nagyon is szoros összefüggés mutatható ki a hormonális fogamzásgátlók szedése és a későbbi depresszió kialakulása között, különösen a serdülők körében.

Az orvosé a felelősség?

Noha a hormonális fogamzásgátló mellékhatásaival a legtöbben tisztában vannak, mégis nők milliói alkalmazzák ezeket a készítményeket világszerte. A dán kutatócsoport tagjai ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy hatalmas felelősségük van az orvosoknak abban, hogy – különösen fiatal lányoknak – valóban csak nagyon indokolt esetben rendeljék el hormonális készítmények alkalmazását. Ojvind Lidegaard, a Koppenhágai Egyetem kutatója úgy nyilatkozott: mivel a kutatások eredményei aggasztóak, fontos tanulság, hogy a receptet felíró orvos minél jobban megismerje a páciens előéletét, és ennek tudatában döntsön a gyógyszer alkalmazásáról.

-Via-