Idén sem ússzuk meg

Noha az előző hét legelején még visszaesett a pollenterhelés, keddtől már fokozatosan emelkedett az ilyenkor virágzó allergének koncentrációja. Aki még nem kezdte el a gyógyszerszedést, aligha ússza meg.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 04. szabo.daniel

Noha az előző hét legelején még visszaesett a pollenterhelés, keddtől már fokozatosan emelkedett az ilyenkor virágzó allergének koncentrációja. Aki még nem kezdte el a gyógyszerszedést, aligha ússza meg.


Az Országos Környezetegészségügyi Intézet tájékoztatása szerint az elmúlt héten a ciprus-és tiszafafélék, a nyár, a juhar, a kőris és a gyertyán pollenkoncentrációja magas, a nyíré nagyon magas szintet is elért, tüneteket okozó mennyiségben volt még jelen a mogyoró, az éger és a fűz virágpora.

A hivatal már korábban felhívta a figyelmet, hogy áprilisban, a tavaszi szezon csúcsidőszakában egyszerre akár tizenöt fa virágpora is jelen lesz a levegőben, melyek közül több három csillagos besorolású, vagyis gyakori allergénnek számít. Az átlagos napi pollenkoncentráció értékek pedig magasabbak a parlagfű szezonra jellemző napi átlagértékeknél. Fontos még kiemelni, hogy a tavaszi csúcsidőszakba beleér a nagyon gyakori  allergénnek (4 csillagos) számító pázsitfűfélék virágzásának kezdete is.

A Családháló által megkérdezett allergológus hangsúlyozta, hogy miután már most, tavasszal sokféle allergén van jelen a légkörben, az érzékenyeknek nagyon megterhelő lehet ez az időszak is.
Minden érintettnek azt tanácsolja, ha bármilyen panasza van, forduljon szakorvoshoz, aki nagymértékben képes csökkenteni a panaszait.

Az ÁNTSZ külön honlapon és Facebook-oldalon is segíti az allergiásokat: a Pollen-naptárral nyomon követhetjük, mikor kell leginkább résen lennünk. A Környezetegészségügyi Intézet heti jelentéseket készít, ezek is hasznunkra válhatnak.

***

Becslések szerint hazánkban mintegy 2 millió ember szenved valamilyen pollenallergiában. A kellemetlen tünetekért felelős növények száma csaknem végtelen, ahogyan az ellenük használható megannyi praktika és gyógyhatású készítményeké. Gyakran semmi nem segít, de érdemes betartanunk néhány szabályt!


Hasznos tanácsok pollenallergiásoknak

– Figyeljük a pollennaptárt, virágzás előtt két héttel kezdjük meg a terápiás megelőzést, hogy tüneteink mérséklődjenek a pollenszórás megindulásakor. A gyógyszerszedés megkezdése előtt – természetesen – szükséges kikérni kezelőorvos tanácsait.
– Magas pollenszám esetén minél kevesebb időt töltsünk a szabadban.
– Mossunk hajat – ami az egyik fő pollenraktár – naponta lefekvés előtt, hiszen a pollenszemcsék ezrei tapadhatnak meg rajta.
– Minél gyakrabban és alaposabban porszívózzuk a lakást, amilyen gyakran csak lehet nedves lemosást is alkalmazzanak.
– A cipőket naponta tisztítsuk nedves ruhával, töröljük át.
– Naponta cseréljük és mossuk ruháinkat, mert a pollen könnyen rátapad.
– Gyakran cseréljük az ágyneműt is, elsősorban a párnahuzatot.
– Kerüljük a ruhák szabadban történő szárítását magas pollenkoncentráció esetén.
– Magas pollenszórás idején ne nyissuk ki a gépkocsik ablakát menet közben.

Ha már kialakulnak a tünetek, hasznos lehet az orrmosás, amelyhez fiziológiás sóoldatot ajánl a szakember. A legtöbb virágpor reggel hat és dél között van a levegőben, ezért az allergiások ebben az időszakban lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban. Szellőztetni hajnalban vagy kora este érdemes, lefekvés előtt pedig hasznos hajat mosni, a hajon ugyanis rengeteg virágpor gyűlik össze napközben.