Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Idioglossia: az ikrek titkos nyelve

Idioglossia: az ikrek titkos nyelve

Az egyik népszerű mítosz az ikrekkel kapcsolatban, hogy egy olyan titkos nyelvet beszélnek, melyet rajtuk kívül senki nem ért meg. Tényleg létezik ez a titokzatos nyelv?

Babaszoba,

A valódi idioglossia (autonóm nyelv) rendkívül ritka: csak néhány esetben jegyezték fel, hogy egy ikerpár teljesen egyedi nyelvet alkotott meg, és ezekre az esetekre az extrém elszigeteltség volt a jellemző – vagyis a testvérek tényleg szinte csak egymással tudtak “beszélgetni”. Amit azonban az ikres szülők idioglossiának gondolhatnak, azt tulajdonképpen utánzás.

A beszélni tanuló kicsik egymást is utánozzák (akárcsak a szüleiket, gondviselőiket), gyakran hibásan, és ez a gagyarászás tűnhet egyedi nyelvnek. Valójában azonban csak a beszédfejlődés egy stádiumáról van szó. Ugyanakkor az ikerpárok mintegy 40 százalékának lehetnek olyan szavai, becenevei, rövidítései, gesztusai, melyeket csak egymással használnak.

Hatással van-e a beszédfejlődésre, hogy az ikrek főként egymással beszélgetnek? A tapasztalatok szerint igen. Az ikertestvérek (különösen a fiúk) néhány hónappal lemaradhatnak a beszédfejlődésben a kortársaikhoz képest. Ennek oka lehet például az, hogy a szülők, gondozók figyelme megoszlik, általában kimerültebbek, fáradtabbak, mint azok az anyukák és apukák, akik csak egy-egy babáról gondoskodnak. Az ikertestvérek ráadásul szinte folyamatosan együtt vannak, ezért megtanulják “félszavakból”, gesztusokból megérteni a másikat.

A cikk itt folytatódik.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Novák Katalin és családja a Családvarázsban

Egy hétvégi kirándulás, egy hosszú, de izgalmas munkanap az új részben, ahol még Novák Katalin görkorcsolyája is előkerül. A család-...

Close