Így állhatsz le a kiabálással

Talán nincs is olyan szülő, aki ne emelte volna már fel a hangját legalább egyszer életében... előbb-utóbb ugyanis minden gyerek túlfeszíti azt a bizonyos húrt. De mit lehet tenni olyankor, amikor már te is úgy érzed, állandóan kiabálsz?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2018. szeptember 17. Babaszoba

Tudatosítsd magadban: a kiabálás nem hatékony

Szinte természetesnek vesszük, hogy az engedetlen gyerekekkel kiabálni kell. Még akkor is így gondolkodhatunk, ha az például eszünkbe sem jut (vagy legalábbis jóval ritkábban), hogy az idegesítő szomszéddal vagy a bosszantó munkatársunkkal üvöltsünk. Azonban a kiabálás semmivel sem hatékonyabb, mint a csendesebb, kevésbé impluzív módszerek, viszont hosszú távon is rányomhatja a bélyegét a szülő-gyerek kapcsolatra.

Használj más módszereket

Kutatások szerint egy kisgyermek 80 százalékos eséllyel ismétel meg egy “rossz” cselekedetet, ráadásul 50% a valószínűsége annak, hogy ezt néhány órán belül teszi meg – függetlenül attól, hogy a szülő megütötte, kiabált vele, vagy normál hangon figyelmeztette. Hosszú távon mindenképpen annak van kevesebb káros hatása, ha minél türelmesebben és minél higgadtabban mondjuk meg a gyermeknek, hogy helytelenítjük a viselkedését, és abba kell hagynia, amit csinál.

Lélegezz mélyeket

Időnként elegendő néhány mély lélegzet ahhoz, hogy lehiggadj! Minél stresszesebb és feszültebb a szülő, annál valószínűbb, hogy a gyerek is megérzi ezt, sőt át is fogja venni a feszültséget. Anyának, apának is szüksége lehet arra, hogy időnként “kivonja” magát a helyzetből, és elgondolkozzon azon, miért is a kiabálás a reakciója a gyermeke viselkedésére. Általában jól meg lehet határozni azokat a helyzeteket, melyek a legtöbb konfliktust okozzák – próbálj meg pontos haditervet kieszelni, hogy a lehető legjobban csökkentsd a veszekedés rizikóját! Van, akinél a reggeli készülődés a legrosszabb időszak, másoknál viszont a lefekvés ideje körül alakul ki a legtöbb vita.
A bejegyzés folytatásához kattints.