Így befolyásolja a nevelési stílusod az egészséged

Azt eddig is tudtuk, hogy a gyerekünkre hatással van az, hogy milyen módszerekkel nevelünk, most azonban arról is lerántjuk a leplet, hogyan hat mindez a saját egészségünkre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülő
2018. május 25. Babaszoba
Persze, nyilván nekünk sem a legkellemesebb reggelente ráüvölteni a gyerekünkre, hogy “vedd már fel a cipőd, tizedszerre szólok”, de vajon abba belegondoltunk már, hogy a nevelési stílusunk hogyan hat a saját egészségünkre?
“Az emberek többsége ezt rendesen alábecsüli” – mondja dr. Kevin Shafer, a Brigham Young University szociológia professzora. Egy kutatásából arra is fény derült, hogy a keresztapák sokkal hajlamosabbak a depresszióra, mint más férfiak, mely valószínűleg abból fakad, hogy nem tiszták számukra, hogy milyen nevelési elveket kellene követniük. “Lehetséges, hogy az olyan tüneteket felismerik, mint a depresszió és az idegesség, a hosszabb távú fizikai következményeket azonban, mint például a gyomor- és bélrendszeri problémák vagy a migrén már nem feltétlenül.”
De térjünk is rá a konkrét nevelési stílusokra, és arra, hogy ezek hogyan befolyásolhatják az egészségünket.

Helikopter szülő

“Az ilyen szülő meg akarja menteni a gyerekeit” – mondja Amy Morin pszichoterapeuta. “Ha valamelyikük otthon felejti a foci cipőjét vagy nem tudja befejezni a házi feladatát, anya vagy apa azonnal a segítségére siet.”  Ez az a típusú szülő, aki a játszótéren folyton a gyereke nyomában van és 30 percenként kézfertőtlenítőt ken a gyerek kezére.
Dr. Shafer szerint a helikopter szülők “félelemből nevelnek, és folyamatos kontroll-kényszerük van. Általában maximalisták, akik óriási nyomást gyakorolnak saját magukra, a gyerekeiket pedig a saját sikerüknek vagy kudarcuknak könyvelik el.” Az a probléma ezzel, hogy az állandó feszültség növeli a depresszió kialakulását és a kiégés esélyét. Hosszú távon fizikai egészségügyi problémákhoz, gyomor- és bélrendszeri gondokhoz (hányinger, hasmenés), álmatlansághoz, immungyengeséghez, sőt szívbetegséghez is vezethet.
A cikk folytatásához kattints.