Így beszélgess tizenéves gyerekeddel a szexről

Ijesztően sok tizenéves nem beszél senkivel a szexről. Az egyik ok, hogy a szex tabu, de ez önmagában nem magyarázat. Hiteles szülő, bensőséges kapcsolat kell. Időben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2017. szeptember 23. Dívány.hu

Minden szülő szeretné, ha gyermeke nem kívánt terhesség, HIV-fertőzés és szexuális abúzus nélkül túlélné a serdülőkort. Meg persze később az egész életet. Ha megkérdezzük őket, sokan fontosnak tartják azt is, hogy gyermekük kielégítő, boldog szexuális életet éljen, kapcsolataiban minél nagyobb örömét lelje. Van, aki igen sokat meg is tesz azért, hogy ez így legyen, mások próbálják lerázni magukról a felelősséget, megint mások pedig sokat tesznek ugyan, de bár kevesebbet tennének. Az OEFI 2010-es felmérése szerint a tizenévesek mintegy háromnegyede egyáltalán nem beszél szüleivel a szexről. Híres tabu persze a téma, ez azonban a társaság csak egy kisebb részénél volt szempont, a többieknél más dolgokról lehet szó.

A hitelesség-para

Abban a szerencsés esetben, ha a szexualitásról beszélni nem számít kemény tabunak otthon, hamar felmerül a hitelesség kérdése. Hogy a szülő mennyire tájékozott, mennyire mozog otthonosan és kényelmesen a szexualitás világában. Hiába lehet ugyanis szabadon beszélgetni róla, ha a szexszel kapcsolatban a gyerek nem tud felnézni a szülőre. Vagyis ha nem tud nála többet, ha saját szexuális élményeiben nem boldog, ha szemléletmódjában nem képvisel nagyobb érettséget, előremutató szempontokat. A gyerek, főleg a serdülő gyerek pillanatok alatt észleli a szülő szorongását, belső bizonytalanságát és frusztrációit. A szex ebben az életkorban nagyon fontos téma, nem olyantól akarja ezért megtanulni, aki maga sem jutott valami magas szintre ebben. Sokan hiányolják a fiatal generációkból az idősebbeknek, a kornak kijáró tiszteletet.

De mit is jelent ez ebben a vonatkozásban? Azt, hogy az illető eddigi élete 15-20-25 éve alatt erre a szintre jutott el a szexuális kultúra tekintetében. Mondjuk arra a szintre, hogy minden férfi egy disznó vagy minden nő kurva. Hogy vigyázz magadra, lányom, mert a férfiak csak azt akarják, meg hogy dugj meg fiam minden nőt, mert csak azt érdemlik. Hát ezt kellene tisztelni. A korral járó bölcsesség azonban nem evidencia, az évek, évtizedek tapasztalatai csakis annyit érnek, amennyit az ember tanul belőlük. Az ember saját felelősségének fel nem vállalása, mások egyéni vagy kollektív hibáztatása és a körülmények okolása biztos utak például ahhoz, hogy semmi hasznosat ne tanuljunk a tapasztalatainkból. Ha pedig mindezeket a felelősséghárításokat életbölcsességként csomagolva gyerekeinknek is továbbadjuk, akkor valójában csak hendikepeket kapnak saját szexuális kultúrájuk fejlődésében. Akkor inkább ne mondjunk semmit.

Ahhoz, hogy gyermekünkkel tartalmasan tudjunk beszélgetni a szexről, elsősorban tehát tartalmas szexuális életünk kell, hogy legyen. Komolyan kell vennünk az önismereti fejlődést, és fel kell vállalnunk felelősségünket kudarcainkban, azok minden fájdalmával együtt. Fel kell fedeznünk a szexualitás testi, érzelmi, spirituális oldalát, és fejlődni ezek megélésében. Kellenek az anatómiai ismeretek, a fogamzásgátlás és a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezés ismerete, de még jobban kell a szemléleti fejlődés, az önművelés igénye. Ez ugyanis nem szerezhető be online, nem válaszolnak rá orvosok internetes fórumokon, és nincs benne a tankönyvekben sem. A tizenéves számára az új, szemléletformáló hatások a legfontosabbak. Az előremutató szempontok, melyek hatással vannak egész gondolkodásmódjára, attitűdrendszerére. Ezt pedig csak mély, személyes beszélgetések során lehet átadni.

A kapcsolat-para

A mély beszélgetésekhez ugyanakkor egy különleges, bizalmi kapcsolatra van szükség. Ennek kialakítása nagyban múlik a szülő-gyerek viszony történetén, a kommunikációs készségeken, és azon is, mennyire fektetünk hangsúlyt arra, hogy gyermekünk világát megértsük. Hogy tizenéves gyermekünk szívesebben fordul hozzánk, ha korábban is bizalommal megtehette, talán nem igényel különösebb magyarázatot. A másik két szempontot azonban érdemes közelebbről is megnéznünk.

A cikk ITT folytatódik.