Így hat az alkohol a szervezetre

Kicsi vagy nagy, tapasztalt vagy „első ivó”, az alkohol mindannyiunkra ugyanúgy hat. A következőkben leírjuk, mi történik testünkben, amikor poharazunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 30. szabo.daniel

Kicsi vagy nagy, tapasztalt vagy „első ivó”, az alkohol mindannyiunkra ugyanúgy hat. A következőkben leírjuk, mi történik testünkben, amikor poharazunk.


Amikor megisszuk az első kortyot, az betölti a szájüregünket, gőze felcsap az orrüregünkbe, majd ezzel egy időben az ital lefolyik a garatunkon át a nyelőcsövünkbe, onnan a gyomorba, onnan a belekbe. Az alkohol emellett bekerül a véráramba, és ez az, ami a bódultságot okozza, hiszen „nagy utazása” során sok helyen lép be az ereinkbe. Innen pedig minden út az agyba vezet.

Az alkohol felszívódása

Az első adag a száj- és a nyelőcső nyálkahártyáján keresztül szívódik fel és jut be rögtön a véráramba. Azért csak az első adag, mert itt tölt el a legkevesebb időt az ital. Az alkohol kb. negyedét a gyomor nyálkahártyája veszi fel, a maradék pedig a bélrendszer jussa lesz, főként a felsőbb, vékonybéli szakaszban.

Nem mindig hat ugyanúgy…

Az alkohol felszívódását fokozó leggyakrabbi tényezők között a legáltalánosabb a meleg és a szénsavasság, ha ezek egyikével párosul az italunk, akkor „jobban üt”, mert hamarabb szívódik fel az alkohol, és ezáltal intenzívebben emelkedik a véralkohol-szint. Ugyanezzel, a hirtelen véralkoholszint-emelkedéssel függ össze a másik két rizikófaktor az üres gyomor és a gyors italfogyasztás: ezek megterhelik a szervezet befogadóképességét, minél telibb hassal és elosztva iszogatunk, annál optimálisabban oszlik el az alkoholmennyiség, és a szervezet az étellel együtt dolgozza fel azt. A bódultság ettől még garantált, de ha figyelünk, még az este folyamán kijózanodunk.

… és nem mindenkire hat ugyanúgy

Bár az alapvető befolyásoló faktor a szervezet tápanyagellátottsága, vagyis hogy mennyire van mit emésztenie amúgy is, az alkohol felszívódásának egyéb élettani tényezők is befolyásolói. Gyerekekben 16 éves kor körül kezd például számottevő mértékben termelődni az az enzim, ami az alkohol elbontásához szükséges, ezért az ennél fiatalabb korúak kisebb, sőt, kifejezetten kis mennyiségű alkoholtól is hajlamosak mérgezési tüneteket produkálni és megélni.

Az alkohol vízben jobban oldódik, mint zsírban. A szervezet víztartalma összefügg a túlsúllyal, a súlyosabb emberekben ugyanis magasabb a test víztartalma. Ezáltal a túlsúlynak „köszönhetően” azonos mennyiségű alkoholtöbb vízben kell feloldódjon, vagyis kevésbé hat.

Azonos súlyú embereknél azonban a több testzsírral rendelkezőknél kevesebb lesz a test víztartalma, így rájuk jobban hat az alkohol. A nőkben genetikailag kódolva több a kilogrammokra jutó zsír aránya, mint a férfiaknál, ezért „kevésbé bírják” az alkoholt. Ezt sem kell persze kézpénznek venni, hiszen számtalan tényező együttállása eredményez egy bizonyos ittas állapotot, és akkor még az aktuális mentális állapotról, melyet az alkohol csak elmélyít, nem is szóltunk.

Egy biztos tipp

Alkohol mellé mindig vigyünk be elég alkoholmentes folyadékot, lehetőleg tiszta vizet, és inkább többször igyunk keveset, mint hirtelen sokat. Szintén jó megoldás, ha nem üres gyomorra iszunk, és az est folyamán is többször keveset eszegetünk, legyen az chips, szendvics vagy főtt étel, a túl zsíros dolgokat azért kerüljük.