Így könnyebb, mint háton szülni!

Ha megnéztek egy szülésről szóló tévéműsort, vagy bármilyen filmet, a nők nagy része a hátán fekve próbálja kinyomni a babát. Akár teljesen fekvő, akár felpolcolt pozícióról van szó, a legtöbb nő azt hiszi, hogy ez az egyetlen módja a gyerekszülésnek. Pedig az igazság az, hogy ez a legkevésbé alkalmas testhelyzet a kitoláshoz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 06. czefernek.lena

Ha megnéztek egy szülésről szóló tévéműsort, vagy bármilyen filmet, a nők nagy része a hátán fekve próbálja kinyomni a babát. Akár teljesen fekvő, akár felpolcolt pozícióról van szó, a legtöbb nő azt hiszi, hogy ez az egyetlen módja a gyerekszülésnek. Pedig az igazság az, hogy ez a legkevésbé alkalmas testhelyzet a kitoláshoz.


Annak, hogy sok nő mégis így szüli meg gyermekét sokszor oka, hogy nem igazán tudnak megmozdulni a beadott érzéstelenítőktől és a rájuk kötött kütyüktől. De gondoljunk csak bele: egész terhesség alatt azt hallgattuk, hogy ne feküdjünk a hátunkon, mert akkor a méh súlya ránehezedik a szívbe vért szállító vénára, és akár felére is csökkenhet a nekünk és babánknak jutó vérellátás. De van, aki valóban nem is képes a hátán feküdni a harmadik trimesztertől!

Miért van akkor mégis, hogy a nők nagy része háton – ráadásul égbe emelt lábakkal szül, egy olyan pozícióban, ami a medence bezárásával egyáltalán nem kedvez a kitolásnak – teszi fel a kérdést a biobirdth.com cikke, hozzátéve, hogy néhány országban tilos az orvosnak ezt a pozíciót javasolnia a szüléshez, mert az hátrányosan befolyásolja a természetes folyamatot.

A cikk írója azt javasolja, hogy ha szülési pózokat tervezünk, felejtsük el a háton fekvést, ellenkező esetben valóban úgy végezzük majd, hogy nem lesz más választásunk! Viszont számtalan más pozíció létezik – mutat rá a magazin, amelyben nem csak a gravitáció áldásos hatását kihasználva tudjuk megnyitni a medencét, hanem a vajúdást is meggyorsíthatjuk, csökkentve ezzel a gát sérülésének kockázatát és a szülés utáni regenerálódási időszakot.

Először is, vajúdás közben ne csak feküdjünk a hátunkon! Ezzel nem használjuk ki a gravitáció adta előnyöket, sőt, elsősorban a fájdalomra fogunk összpontosítani, ahelyett, hogy arra koncentrálnánk, ami valóban a feladatunk: megdolgozni a szülés sikeréért, esetleg olyan pozíciót keresni, amely enyhíti a fájdalmat. (nem véletlen, hogy az angolok a labour kifejezést használják a szülésre, vajúdásra, amely egyúttal munkát is jelent!). Sétáljunk, görögjünk a szüléshez odakészített labdán, ereszkedjünk négykézlábra vagy ringatózzunk, ahogy jólesik! Akár fürdőt is vehetünk, de az is jólesik ilyenkor, ha megmasszíroztatjuk magunkat párunkkal vagy a dúlával! Ami jólesik, az a testünknek is jó, próbáljuk meg magunk is aktív résztvevők lenni a fájdalom és a kellemetlenségek enyhítésében!

Amikor pedig a kitolási szakaszhoz érkezünk, számtalan remek pozíció közül választhatunk:

Guggolva – ma már vannak olyan kórházak, ahol guggoló helyzetben is szülhetünk, ehhez kifejlesztett alkalmatosság segítségével (Általában egy olyan szerkezettel, amibe kapaszkodhatunk guggolás közben). Léteznek alul nyitott székek is, amikre ráülhetünk anélkül, hogy blokkolnánk a baba kijutását. De az is remek megoldás, ha a partnerünkbe tudunk kapaszkodni, vagy egy fotel karfájába, a lényeg a stabilitás érzése. Ez a póz valóban nyitott medencét hoz létre, ráadásul a gravitációt is kihasználja.

Négykézláb – sokaknak kicsit primitívnek tűnik ez a pozíció, de valójában nagyonis jó dolog. Nem csupán azért, mert megszabadulhatunk a hátunkra nehezedő nyomástól (akik háton vajúdtak, azoknak tökéletes!) de azért is kitűnő, mert a nem megfelelő testhelyzetben lévő babáknak is segít befordulniuk. A medence pedig nyitva van itt is.

Állva hisszük vagy sem, néhány nő ezt a pozíciót választja a kitoláshoz. A gravitáció biztosan segít, no meg az is, hogy kedvünk szerint mozoghatunk.

Ülve – a háton fekvéshez képest még az ülő pozíció is nagy segítség, pláne akkor, ha a partnerünk támasztja a hátunkat közben!

Oldalt fekve – ha azt érzed, hogy muszáj ledőlnöd, ez a pozíció ideális megoldás. Ez még az epidurális érzéstelenítést kapott nőknek is kivitelezhető! A bal oldal jobban ajánlott, de feküdj úgy, ahogy jólesik. A partnered vagy a dúla segíthet tartani a lábaidat és ebben a pózban a hátadat is masszírozhatja. Sokat segíthet ebben a testhelyzetben, ha van valami, amivel felhúzhatod magad a kitolások közben – ez lehet bármilyen eszköz még a csomóra kötött lepedő is, aminek valaki fogja a másik végét.

Előre támaszkodva akár a térdeden ülsz, akár guggoló pozícióból dőlsz előre, segíthet, ha megkapaszkodik az ember valami stabil dologban. Ez még a szüléshez odakészített labda is lehet, amin előre-hátra tudunk ringatózni.  Ha kádban szülünk, a pereménpihentethetjük a testünket.

De a legfontosabb, hogy hallgassunk a testünkre! Néha nehéz megfogalmazni, mire is vágyunk, sokszor beszélni is alig tudunk szülés közben, ezért nem árt, ha több dolog is a kézre áll, amit vajúdás közben váltogathatunk, akár beszéd nélkül is. Ilyenkor nagyon jól jöhet, ha a párunk vagy dúlánk figyeli a rezdüléseinket, és segít a helyváltoztatásban.

A tervezgetés mellett azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy szülés közben a testünk szabja a játékszabályokat. Ha megadjuk neki, amire szüksége van, babánk gyorsabban fog a világra jönni!