Így könnyítsd meg a szülésed!

A következőkben 13 olyan tippet olvashattok, amellyel drasztikusan könnyíthető a vajúdás és a szülés.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 18. szabo.daniel

A következőkben 13 olyan tippet olvashattok, amellyel drasztikusan könnyíthető a vajúdás és a szülés.


1. Figyelj a testedre és hallgass rá!
Tiszteld a tested és szeresd magad! A női lapok magánéleti rovataiban már lerágott csont, hogy annak esik a legjobban a szex, az élvezi legjobban, aki szereti és elfogadja magát olyannak, amilyen, és aki nem „agyal” közben folyamatosan, nem túlélni akarja, hanem átélni is. Ez a szülésnél is ugyanígy van. Tudtad, hogy a szülést és a szexet is ugyanazok a hormonok irányítják?

2. Igyekezz minél több információhoz jutni a szülés folyamatával kapcsolatban!
Tudj meg minél többet a vajúdás és a szülés természetéről!

3. Mozogj, tanulj meg egy relaxációs technikát!
A rendszeres, várandósoknak tartott testmozgás is segít, hogy felszabaduljon az izmokban és az ízületekben felhalmozódott feszültség, mire a szülés ideje elérkezik.

4. Táplálkozz sokoldalúan, egyél sok E vitamint tartalmazó ételt!
A várandósság időszakában kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványianyag mennyiség bevitele. Nem is gondolnád, hogy a megfelelő táplálkozással mennyit tehetsz azért is, hogy pl. a gátad elég rugalmas legyen, mire eljön a szülés ideje.

5. Készítsd fel a méhszájadat és a gátadat a szülésre!
Már a 35. héttől elkezdheted fogyasztani a palástfű vagy a málnalevél teát, amelyek erősítik a méhizomzatot, felpuhítják a méhszájat, lazítják a kismedencei izmokat. Napi fél litert is el lehet fogyasztani belőle: 2,5 dl vízhez 1 teáskanál teafüvet kell tenni, majd leforrázni és 3-5 percig állni hagyni, végül leszűrni.

6. Előre biztosítsd a gyors regenerálódást!
A homeopátiás szerek közül az Arnica montana 9 CH megelőzi a vérzést és javítja a visszerek állapotát. Napi 1×5 golyócskát kell elszopogatni az utolsó hónapban. Szülés után már 2 órával is érdemes szedni az Arnica C 30-at (1-2×5 golyócskát), mert csökkenti a vérzést, segíti a sebgyógyulást  és gyorsítja a regenerálódást.

7. Tervezd meg a szülésed!
Érdemes átbeszélni a szülési tervet először egy tapasztalt, többször szült barátnőddel, rokonoddal, a védőnővel vagy egy dúlával, majd a szülésznőddel és az orvosoddal is.

8. Érezd magad biztonságban!
A gyors vajúdás és tágulás egyik alapfeltétele az, ha a kismama biztonságban érzi magát. Bizonyítottan akkor történik a legkevesebb komplikáció, ha a vajúdás egy ismerős, intim környezetben történik: ha folyamatosan együtt van a szülő nővel a párja vagy egy segítője, ha olyan tárgyakkal veheti körbe magát, amik nyugalommal töltik el. A statisztika egyértelműen azt mutatja, hogy ha ott van egy érzelmi támaszt nyújtó személy a szülő nővel, akkor kevesebb a komplikáció, ritkább a császármetszés, rövidebb a vajúdási idő, kevesebb a beavatkozás, kevésbé szorong az anya, így kisebbnek éli meg a fájdalmat is.

9. „Amint fent, úgy lent”
A bábák évszázados tapasztalata, hogy szoros kapcsolat áll fenn a száj és a torok záróizmai valamint a méhszáj és a hüvely záróizmai között. Egy ellazult száj rugalmasabb méhszájat jelent. Azoknak a nőknek, akiknek a szája lazán nyitva van, általában gyorsabban tágulnak és sérülés nélkül szülnek. Ja, és a csókolózás is csodákra képes!

10. A szavak és gondolatok ereje
Sokat segíthet az is, ha olyan dolgokat képzelsz el, amik segítik a tágulást: egy nyíló virágot, vagy egy gyönyörű kertre kinyíló ablakot. Egyszer láttam egy képet, ami nekem nagyon sokat jelentett: egy kinyíló lótuszvirág, amiből egy baba feje bújt elő könnyedén. Nem is sejted, mennyit jelent, mennyit fog ez segíteni neked! Ha még hangosan ki is mondod, akkor az még inkább.

11. Segíts a babádnak!
Minden, ami téged segít a vajúdásban, a babádat is segíti, hogy könnyebb legyen az útja kifelé. Több kórházban van vajúdólabda vagy bordásfal. De mire is valók ezek a tárgyak? A labdán való fel-le rugózás, jobbra-balra mozgás, csípőkörzés segíti „helyrerázni” az esetleg még túl magasan elhelyezkedő babát. Közben a segítő a megfelelő helyen összenyomhatja a csípőlapátokat, segítve a baba útját. (Ezt is a szülésfelkészítő tanfolyamon lehet megtanulni.)

12. Csillapítsd természetesen a fájdalmat!
A szülés általában fájdalmas, viszont másfajta fájdalomnak tekintjük, mint a sérülés fájdalmát. Amikor megsérülünk, a fájdalom üzenete az, hogy „menekülj” vagy „harcolj”. A vajúdás vagy szülés fájdalma azt üzeni, hogy „engedd el magad”, „add át magad a történéseknek, ne küzdj ellene, mert erősebb nálad”, „hagyd, hogy sodorjanak az események”. Sok nő úgy reagál a fájdalomra, hogy gyógyszerrel akarja csillapítani, pedig a leggyakrabban a testhelyzet, a hozzáállás, vagy az intim légkör, a zavartalanság, háborítatlanság teljesen meg tudja változtatni az érzéseket.

13. Mozogj szabadon, próbálgasd a testhelyzeteket!
A testhelyzetek változtatása nagyon fontos a vajúdás és a szülés idején. Sokszor bennefelejtik magukat a kismamák egy-egy helyzetben, pedig ha kicsit változtatnának, elviselhetőbb lenne a fájdalom.
Kiss Bernadett szülésfelkészítő tippeket részletesebben itt olvashatja.