Így működik a fészekrakó ösztön

Neked is akkor volt a legszebb az otthonod, amikor gyereket vártál? Csíramentes környezet, lakberendezési magazinba illő elrendezés, rend és színharmónia? Jó, ha tudod, hogy amikor a lakás megszépítésén és pucolásán fáradoztál, ősi ösztönök működtek benned: a fészket készítetted elő.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyermekvárás
2018. december 04. Dívány

Az Apartment Therapy cikkéből az is kiderül, miben segít még a módszeres rendezgetés és suvickolás.

Fészekrakó ösztön?

A hirtelen fellépő lakásszépítési szenvedély a terhességük utolsó heteiben járó kismamákat szokta leggyakrabban elsodorni. Ebben az időszakban sokan úgy érzik, semmi sincs jó helyen ott, ahol, eddig volt, a lakás nem elég tiszta, biztonságos, és hiányzik még egy-két dolog a teljes komfortérzethez. Tulajdonképpen teljesen normális, hogy a baba érkezése előtt elő szeretnénk készíteni a terepet. De csak ennyiről van szó?

Kontroll

Nem csak a babavárás időszakában jellemez bennünket a rendteremtési mánia. Talán te is észrevetted már, hogy életed egy-egy nehezebb/stresszesebb időszakában milyen jól tud esni az otthoni szöszmötölés és a máskor gyűlölt takarítás is, és mennyire meg lehet nyugodni néhány kisbútor áttologatásától.

Akár gyereket vársz, akár más miatt vagy felfokozott állapotban, a tudomány szerint a lakásban való rendezkedéssel és takarítással a kontrollt szeretnéd magadhoz ragadni. Az Evolution and Human Behavior című folyóiratban megjelent írás szerint a környezeti tényezők kontrollja nagyon erősen hozzátartozik a gyerekvárás előkészítéséhez.

Gondolj csak bele: az állatvilágban is milyen gondosan választja ki a leendő szülő a helyet, ahol életet ad majd kölykeinek/fiókáinak.

A cikk folytatásához kattints.