Így nevelhet apaként egészséges nőt a lányából

Mostanában központi téma az egészséges testkép, mert az elhízás elleni küzdelem ugyan fontos és jó dolog, de csak addig, amíg nem csap át valami egészen másba. Hogyan segíthetjük apaként azt, hogy lányunknak ne legyen testképzavara? Pár tipp a csalad.hu-tól!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2016. december 08. csalad.hu

Legyünk mellette

Talán ez a legfontosabb tanács: legyünk jelen az életében, mert szüksége van az apafigurára. Kutatások bizonyítják, hogy azok a lányok, akiknek az életében nincs, vagy csak korlátozottan van jelen az apafigura, kétszer-háromszor hajlamosabbak a depresszióra, agresszióra, nagyobb eséllyel lesznek gondjaik az iskolában… Szóval legyünk jelen az életében, beszélgessünk vele, és mondjuk el neki, mennyire fontos nekünk és mennyire szeretjük.

Dicsérjük

A pozitív visszacsatolás nagyon fontos mindenki életében, és itt elsősorban nem a külső, hanem a belső értékekről van szó. Minél többet mondjuk a lányunknak, annál nagyobb eséllyel hiszi majd el, hogy nem a külseje alapján ítélik meg. Fontos tehát, hogy ne csak a külsejét dicsérjük (persze azért nem olyan nagy baj, ha tudatjuk vele, hogy szerintünk szép), hanem a belső tulajdonságait, az eszét, a jellemét is.

expecting-1400878_1920

Mondjuk el neki, mennyire fontos nekünk és mennyire szeretjük

Vigyázzunk, hogy hova bámulunk

A gyerekek szuper érzékkel veszik észre, éppen merre is kalandozik a tekintetünk. Egyébként sem túl elegáns, lánygyerek társaságában pedig pláne nem az a nőket megbámulni, különösen, ha nincsenek túlöltözve. A gyerek ebből azt a következtetést fogja levonni, hogy a legegyszerűbben a kihívó öltözködéssel tudja mások figyelmét felkelteni.

Ne kezeljük a nőket szexuális tárgyként

Ha már itt tartunk: a popkultúra, a reklámok jó része szexuális tárgyként ábrázolja a nőket. Állítsunk olyan példaképeket (művészeket, üzletasszonyokat, akár politikusokat) lányunk elé, akik nem így lettek híresek vagy értek el sikereket.

persons-731514_1920

Ahogyan a feleségünkkel bánunk, a lányunk azt tekinti majd mintának

Kezeljük az élelmiszert semlegesen

Az étel az étel és kész. Nem kell neki túl nagy jelentőséget tulajdonítani, így elkerülhetjük a testképzavarokat. Ha már itt tartunk: beismeri, vagy sem, sok férfit igenis érdekel, hogyan néz ki (vagy legalábbis nem lenne baj, ha érdekelne…), ugyanakkor ezt sem szabad túlzásba vinni. Ha túl gyakran mondogatjuk, hogy fogynunk kellene, vagy edzésre járnunk, akkor akaratlanul is átadjuk ezt a lányunknak. Ami egészen addig nem gond, sőt, amíg nem visszük túlzásba.

Így bánjon a feleségével is

Ahogyan a feleségünkkel bánunk, a lányunk azt tekinti majd mintának, azt várja el a saját leendő partnerétől is. Ha szeretjük, tiszteljük a társunkat, és ennek hangot is adunk, akkor majd kislányunknak is hasonló elvárása és értékrendje lesz.